Telegram‘ın kullanıcı sayısı artmaya devam ediyor. Facebook içerisindeki WhatsApp uygulamasının gizlilik sözleşmesinde yapılan değişikliğin ardından kullanıcıların tepkileri devam ederken, birçok kullanıcı WhatsApp’tan çıkıp farklı uygulamalara yöneliyor. Telegram bunlardan biridir.
Popüler mesajlaşma uygulamasının WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesinde bir değişiklik yapması ve kullanıcılarının 8 Şubat 2021’e kadar yeni sözleşmeyi onaylamasına izin vermesinin ardından kullanıcılar farklı uygulamaları araştırmaya başladı. WhatsApp’ı kullanmak istemeyenlerin ilk tercihlerinden biri de Rus programcı Pavel Durov tarafından geliştirilen Telegram oldu.
Telegram nedir?
Güvenli bir anlık mesajlaşma hizmeti olan Telegram, hem mobil hem de masaüstü sistemlerde kullanılabilir. 2013 yazından bu yana kullanılan Telegram ile kullanıcılar tıpkı WhatsApp gibi birbirlerine yazı, fotoğraf, video, ses kaydı, çıkartma ve dosya gönderebiliyor.
Verilerini hükümetler dahil üçüncü şahıslarla paylaşmayan Telegram‘ın en çarpıcı özelliği gizliliğe önem vermesidir.
Telegram özellikleri
- Bulut tabanlı mesajlaşma. Bu sayede yazılım her platformda saniyeler içinde karşımıza çıkıyor ve içerik eşleştiriliyor.
- Bir telefon numarası ile kayıt. Ancak istenilen kişilerde telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile iletişime geçilebilir.
- Gizli sohbet tesisi (İngilizce arayüzde “gizli sohbet”). Telegram, sunucularındaki gizli mesajlarda yazışmaları ve medya dosyalarını saklamaz. Ayrıca, bu mesajlar için sistem günlüğü (meta veriler) tutulmaz. Böylece, Telegram bile kime ve hangi mesajı gönderdiğini bilmez.
- Kendi kendini yok eden diziler. Bir mesaj gönderilirse, belirli bir süre sonra her iki cihazdan da otomatik olarak silinebilir.
- Bir mesajın otomatik olarak silinmesi – içeriği karşı taraftan sildiğinizde
- Mesajın üçüncü şahıslara teslim edilmesinin engellenmesi
- Ekran görüntüsü alındığında diğer kişiye uyarı olarak bildirmek, böylece sohbette her iki kişi de görebilir
- Gizli olmayan sohbet mesajlarını sunucularında depolar.
- Masaüstü uygulaması (Windows, Linux, OS X) veya web sayfası aracılığıyla kullanılabilir. Windows için taşınabilir bir sürümü de mevcuttur. Masaüstü sürümleri Telegram seçeneğini “Gönder” menüsüne ekler. Masaüstü sürümlerinde “Gizli Sohbet” özelliği kullanılamaz.
- Belgeleri veya her türlü dosyayı farklı formatlarda gönderebilme. Dosya boyutu 2 GB’ı geçemez. Paylaşılan / gönderilen toplam dosya sayısında herhangi bir sınırlama yoktur.
- Bilinmeyen numaraların mesajlaşmasını önleme
- Kişiselleştirilmiş son görünümü kapatabilme özelliği
- Yanlış yazılmış mesajı daha sonra düzenleme yeteneği
- Konum paylaşma yeteneği
- Sunucuları dağıtılır. Yani dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan sunucuları sayesinde veri paylaşımı ve eşleştirmesi çok hızlıdır.
- Kanallar (botlar), etiketler (etiketler)
- Ücretsiz ve reklamsız
- Varsayılan ayarlara göre 6 ay kullanılmazsa, hesaptaki dosyalar (mesajlar, medya dosyaları, kişi listesi vb.) Silinecektir.
- İstenildiği takdirde hesabın silme süresi ayarlardan 1 yıla çıkarılabilir.
- Android ve masaüstü uygulamalarının teması değiştirilebilir.
- Proxy desteği
- Sesli arama özelliği
- Görüntülü görüşme özelliği