Giriş ve çıkış birimleri dediğimizde ilk akla gelen bu birimlerin donanım birimleri olmasıdır. Giriş birimi söz konusu olduğunda, anlamamız gerekir; Amaç harici giriş veya veri girişini içeriyorsa, buna giriş birimi veya giriş cihazı denir. Çıktı birimine gelince, anlamamız gerekiyor; Bilgisayardan dış ortama veri aktarmak için kullandığımızda buna çıkış birimi denir. Daha kolay ve akılda kalıcı bir şekilde öğrenmek için aşağıdaki gibi bir şema çizebiliriz.
Giriş birimleri
1) Klavye: Temelde F ve Q olmak üzere ikiye ayrılır. Klavye makinenin bir parçasıdır. Bir bilgisayarda düşünebileceğimiz özel fonksiyonlara sahip tüm harfleri, sayıları ve tuşları içeren giriş birimidir.
2) Mouse: Ekrandaki öğeleri seçmek için rahat ve rahat kullanılmasını sağlayan bir giriş birimidir. Fareyi daha rahat kullanabilmek için altındaki mouse pad’i kullanabiliriz.
3) Tarayıcı: Bu cihazı bir örnekle açıklamak daha anlaşılır olacaktır. Örneğin, kağıda bir resim çizdik. Bu görüntüyü bilgisayarda almak istiyoruz. Bu kağıdı tarayıcıdan geçirdiğimizde görüntü bilgisayar ortamına aktarılır.
4) Optik okuyucu: Bu cihazı bir örnekle açıklarsak daha anlaşılır olacaktır. Üniversite sınavları, özel eğitim kurumları, ehliyet sınavları vb. İşaretli kutular okunduktan ve tarandıktan sonra basılı kağıt üzerindeki ön ayar noktalarını bir bilgisayara aktaran bir giriş birimidir.
5) Mikrofon: Kendisine gelen sesin elektrik yardımı ile bilgisayar hoparlörüne veya bilgisayara aynı tonda veya daha fazla tonda çıkmasını sağlayan giriş ünitesidir.
6) Barkod okuyucu: Hepimizin bildiği gibi, mağazaya gittiğinizde ekranda gösterilecek fiyatı ve satın aldığımız ürünün taranmasını sağlayan cihazın bir parçasıdır. Ürün veya ürün üzerindeki beyaz çizgilerin lazer ışığı ile okunmasını sağlar.
Çıkış birimleri
1) Ekran: Ekran dediğimizde aklımıza sadece bir bilgisayar ekranı gelmemeli. TV ile aynı şekilde bir ekran. Ekran, görüntüleri algılamak için ekranda görüntülenen görüntünün çekildiği yerdir. Günümüz teknolojisi ile yüksek kaliteli ekranlar var.
2) Yazıcı: Genel olarak, teknoloji 3 ana kategoriye ayrılır. Öncelikle yazıcının ne olduğunu açıklayalım. Yazıcı: Herhangi bir metin, resim vb. Dosyaların kağıda yazılmasını sağlayan çıktı birimidir. İş, aşağıdaki gibi 3 ana kategoriye ayrılmıştır; Bu bir nokta vuruşlu yazıcı, mürekkep püskürtmeli ve son olarak bir lazer yazıcıdır.
3) Hoparlör: Ses dosyalarının dışarıdan duyulabilecek şekilde dışarıdan duyulmasını sağlayan çıkış ünitesidir. Aynı şekilde, sadece bilgisayar işlevleri için değil, birçok şey için amplifikatörler vardır.