Yalnızca kesmesi yeterli diye düşünülür genelde ancak, bıçaklar mutfakların en önemli araçlarından biridir. Doğru bıçağı doğru amaç için kullanmak yemeğin yapımını da kolaylaştıracaktır. Doğru bıçağı seçerken sıklıkla ne pişirdiğimizi de mutlaka göz önünde bulundurmalıyız.
Bıçak Çeşitleri ve Özellikleri
Lezzettli olmasının dışında görsel bir şölen de sunmak için yemekte kullanılacak ürünlerin hepsi kendi işlevine özgü bıçaklarla kesilmesi, soyulması, dilimlenmesi, oyulması gibi işlemlerde kullanabileceğimiz farklı boyda bıçak çeşitleri gereklidir.
Şef Bıçağı
Hemen hemen her mutfağın baş rol oyuncularından biri şef bıçağıdır. Şef bıçağı ile her yemeğin hazırlığını yapmak mümkündür. Bıçak çeşitleri ve özellikleri listesinde ki diğer tüm bıçaklarla yapılabilecekleri yapmanızı sağlayacak bıçak türdür. Gövdesinin geniş bölgesiyle bir sarımsağı ezebilir, daha sonra ince ince dilimlemek için kullanabilirsiniz. Şef bıçağının kaliteli olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, kesici ucun sapa doğru kalınlaşarak bıçağın ağırlık merkezini tam sapın ucuna doğru getirip getirmediğine bakmaktır. Bu da şef bıçağının ele oturmasını sağlayacaktır. Şef bıçağı alırken paslanmaz ve elinize göre olmasına özen gösterilmelidir.
Soyma Bıçağı
Şekil olarak şef bıçağı ile benzemektedir, ancak el tarafından tamamen kavranma özelliği olan bir büyüklükte olan soyma bıçağı da mutfakta olması gereken bütün bıçak setlerinde baş sıralardadır. Soyma bıçağı ile ince oyma işlerini, kabukların soyulması, girintili bölgelere ulaşabilmesi gibi bir çok işlevi görür. Ufak bir bıçak türü olduğundan piknik gibi aktivitelerin olmazsa olmazıdır. Meyve bıçak modelleri arasında sıklıkla görebileceğimiz soyma bıçağı oyma işlemleri konusunda da oldukça başarılıdır. Meyve bıçağı nasıl olmalı konusunda dikkat edilmesi gerekenlerden biri de bıçağın hafifliğidir. El içinde rahat hareket edebilecek bir esneklikte olmalıdır.
Fileto bıçağı
Genel olarak her evde olan bıçaklardan bir diğeri de fileto bıçağı. Etleri keserken şef bıçağını da kullanabilirsiniz ancak fileto bıçağı sayesinde çok daha ince detaylarda rahat çalışabilmek mümkündür.
Ekmek bıçağı
Görüntüsü sebebiyle bir testereye benzeyen ekmek bıçakları da mutfağın vazgeçilmez oyuncularından biridir. Bir yüzeyinde tırtıkları olan ekmek bıçağı nasıl olmalı; öncelikle boyuna bakarsanız cevabı zaten ortaya çıkacaktır. Ekmek bıçaklarının ortalama boyu 30 cm civarındadır. Ekmek, hamur işleri, kek, börek, tatlı gibi yiyeceklerin kesilmesinde kullanılır.
Santoku bıçağı
Mutfakta ustalığı ile ortaya çıkacak bıçak isimleri neler derseniz, listenin başında Santoku türü bıçaklar gelir. Japon şeflerin bir numaralı bıçağıdır. Aynen şef bıçağında olduğu gibi genel olarak her şeyi yapabilirsiniz. Ancak ağır bir bıçaktır ve bıçak hakimiyeti gerektirir. Diğer tüm bıçak çeşitleri bir yana Santoku bıçağının ağırlığı bir yana denebilir. Bu yüzden Japonlar ‘üç amaçlı’ anlamına gelen Santoku adını vererek hem kesme, hem doğrama, hem dilimleme işlemini yapabildiğini vurgulamıştır.
Okunma Süresi 2 dakika
Önceki Yazı