PHP, web tabanlı, nesne yönelimli bir betik programlama dilidir. 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilen PHP artık en yaygın kullanılan dillerden biri haline geldi. İlk kullanım yıllarında, Kişisel Giriş Sayfası artık Hiper Metin Ön İşlemcisi olarak adlandırılıyor.
Pek çok özelliği bünyesinde barındıran bu dil, web uygulaması ve web sitesi yapmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Çok çeşitli özellikler sunan çok yönlü ve yetenekli kodlama dili, sitelere birçok işlev ekleyerek web sayfalarını etkileşimli ve canlı hale getirir. Dinamik bir web sitesi oluşturma sürecini çok daha kolay ve hızlı hale getirir.
PHP birçok web sitesinde mevcuttur. PHP kullanım alanları, İçerik yönetim sistemleri, Dinamik sayfalar, Veri depolama sistemleri, Anında bilgi paylaşımı, E-ticaret sistemleri, Otomasyon yazılımı, Görüntü oluşturma ve düzenleme, Çevrimiçi oyunlar, Forumlar, makaleler, sözlükler, İçerik bulan ve derleyen botlar, web- tabanlı robotlar. Yaygın bir alanda faaliyet gösteren bir dildir. PHP yazılım dilini kullanan popüler sitelerden bazıları Facebook, Wikipedia, birNC, Google, Yahoo, Digg, Baidu, Tumblr, Twitter, Joomla, WordPress, Alibaba ve Flickr’dır. PHP ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli nokta, PHP ile birlikte HTML, JavaScript, CSS gibi ek dilleri kullanmaktır.
PHP betiklerinin kullanıldığı üç ana alan vardır.
Sunucu tarafı programlama
Komut satırı betikleri
– Masaüstü uygulamaları yazarken kendi istemci tarafı uygulamalarınızda PHP’nin bazı gelişmiş özelliklerini kullanmak istiyorsanız
PHP’nin Avantajları Nelerdir?
PHP ile web sitesi sorunsuz bir şekilde yönetilebilir ve geliştirilebilir. Günümüzde yaygın olarak kullanılmasının ve tercih edilmesinin başlıca nedenleri aşağıda sıralanmıştır.
PHP, web siteleri için gerekli olan tüm araçları ve çözümleri ücretsiz sağlayan açık kaynaklı bir dildir.
– Açık kaynak kodlu olması ve herkesin PHP geliştirmesine katkıda bulunması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır, sürekli iyileştirilmektedir. PHP dilinde kod yazarken herhangi bir sorunla karşılaşılırsa internette kısa bir arama ile soruna birçok cevap bulabilir ve desteği hızlıca bulabilirsiniz.
– Açık kaynak kodlu ve özgür olmanın avantajlarından biri de PHP dosyalarına çevrimiçi olarak kolayca erişmenin mümkün olmasıdır.
– PHP’nin sunduğu bir diğer özgürlük de açık kaynak kodlu olmasıdır, bu nedenle Notepad gibi basit bir editör veya Notebook ++, jEdit, Emacs ve Bluefish gibi daha gelişmiş editörlerle kullanılabilir.
– PHP birden çok işletim sisteminde, Linux, Unix türevi, Microsoft Windows, Mac OS X, RISC OS dahil olmak üzere çok çeşitli platformlarda çalışabilir.
PHP, LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP, COM ve diğer birçok protokol aracılığıyla farklı servislerle iletişim kurabilen bir altyapıya sahiptir.
– Bir diğer önemli özellik ise Java nesnelerinin oluşturulabilmesi ve şeffaf bir şekilde PHP nesneleri olarak kullanılabilmesidir.
– Diğer bir avantajı ise gelişmiş özelliklere sahip olmasına rağmen kullanımı kolay bir programlama dili olmasıdır. Bu, PHP öğrenmeyi çok kolaylaştırır ve PHP dilini tercih edilmesini sağlar.
PHP, çok fazla sistem kaynağı gerektirmediğinden diğer dillere kıyasla çok daha hızlıdır. Farklı yazılımlarla çalışırken bile diğer işlemleri yavaşlatmaz.
– Diğer dillere göre çok hızlı, güvenli ve ölçeklenebilir. Siteleri saldırılardan, tehditlerden ve virüslerden korumanın en güvenli yollarını sunar.
– Modüler sistemi ile XML ve diğer birçok kütüphane ile entegre olabileceği için her işletmenin özel ihtiyaçlarını karşılayabilir.
PHP çekirdek işlevlerini genişletmek için çok sayıda uzantı içerir. Kullanıcının XML manipülasyonu ile kaynak kodunu kontrol etmesini sağlar. Bu özellik sayesinde herhangi bir uzatma ayarı ile entegre edilebilir.
– Çok fazla trafiğe sahip web sitelerinde sorunsuz çalışır.
PHP hem Frond-End hem de Backend web geliştirmede kullanılabilir.
– PHP’nin en güçlü ve en çok vurgulanan özelliklerinden biri, geniş ve gelişmiş veritabanı desteğidir. Bunlar MySQL, Oracle, Sybase, DB2, vs.’dir. Çeşitlendirilebilirler.
– Yardımcı sınıflar sayesinde birçok dosya formatında okuma ve işlem yapılmasına imkan verir.
PHP, sunucu tarafı iletişimleri için oluşturulmuş bir programlama dilidir. Bu nedenle form verilerini toplama, sunucu üzerindeki dosyaları yönetme, veritabanlarını düzenleme vb. Gibi çeşitli sunucu tarafı işlevleri gerçekleştirebilir.