Arduino ile yeni tanışmış, projelerde ilk adımlarını atmış veya yüksek düzeyde Arduino bilgisine sahip biri olun, Arduino’nuza yapmamanız gereken eylemlerden bahsetmek ve kendinize zarar vermemek için dikkatli olmak istedim ve güvenli bir çalışma ortamı yaratmak. Konum, hızlı yazılım öğretmekten çok hayat kurtarmakla ilgili.
Bu elektrikle ne yapacağını kim bilebilir?
Elbette Arduino Uno, Mega, Nano ve Arduino Uno, Mega, Nano gibi türev kartları ve bunların basit haliyle yüksek voltajlarda çalışan türev kartları veya bilgisayarımızın Arduino ile haberleşmesini sağlayan USB kabloları da olsa bile yüksek amperli cihazlar değiller, Arduino’nun devasa devrelerini çalıştırmak için yeterli güce ve iletkenliğe sahipler. Arduino’nuz bilgisayarınıza takılıyken farkında olmasanız bile her saniye dalgalanma olur.
Topraklama sayesinde bilgisayarınız bu dalgalanmalardan etkilenmez, ancak dalgalanma sırasında Arduino’nuza bağlayacağınız küçük bir LED, Arduino’nuzun “Bootloader” görevi gören sistemi çökertmek için yeterli olacaktır. Yani Arduino’nuz çalışırken herhangi bir güç kaynağına bağlanır, ne fişe takın ne de fişini çekin!
Denemek isterseniz, Arduino IDE size saygılarını sunacaktır (!):
Kendiniz için yeni pinler oluşturmayın!
Bu makale ayrıca Arduino’nuza ne yapmamanız gerektiği konusunda da büyük önem taşımaktadır. Önem söz konusu olduğunda o kadar küçük bir önemi yok, yangın çıkaracak bir önem taşıyor. Arduino ile çok sayıda pin gerektiren bir proje üzerinde çalışıyorsunuz veya Arduino’ya takılabilen bir motor bobini kullanıyorsunuz.
Birkaç sensör daha ekleyin ve projeniz mükemmel olacak, ancak boşta piminiz yok. Bu gibi durumlarda internet üzerinden kısa bir arama ile pimi çoğaltabilir, bir pinden iki kablo çekebilir, bobin ve kabloları aynı pime bağlayabilir vb. Bir çok fikirle karşılaşacaksınız. Bu noktada, “Kendiniz için yeni pinler oluşturmayın!” başlığa dikkat edin ve kesinlikle denemeyin.
Neden diye soruyorsun? Herhangi bir dirençle karşılaşmayan Arduino’nun sağladığı elektrik akımı kısa devreye neden olacak, sensörlerinizi yükleyecek, ısıtacak ve pinlerinizi kullanılamaz hale getirecektir.
Güç kaynağınızın projenize bağlı olduğunu unutmayın!
Arduino’nuz çalışmıyorken projenize bağlı bir güç kaynağını açık bırakmamalısınız. Projenizde harici güce bağlı bir eleman var. Örneğin; Bir L298N Motor Sürücüsü kullanıyorsunuz ve Arduino’nuzun gücünü kapattınız, ancak Motor Sürücünüze güç sağlayan Li-po pil veya AA pillerden oluşan pilinizi unuttunuz.
Birkaç saat sonra yangın çıkması veya bir şeyi patlatmanız mümkündür. Çünkü açık bıraktığınız bu akım kaynağı Arduino’nuza güç gönderecek ve Arduino’nuz çalışma konumunda olmadığı için ona cevap veremeyecektir. Karşılıksız elektrik akımı güç kaynağına dönecek ve bu kısa devre güç kaynağında ısınmaya, erimeye ve patlamaya neden olacaktır.
Lehimleme dikkat gerektirir!
Lehimlemeye yeni başlayan birçok insan bunun gibi hatalar yapar. Hazır bir Arduino yerine kendi kendinize lehimlediğiniz bir Arduino Kit üzerinde çalışırken yaptığınız küçük bir hata, kartınızın çalışmamasına veya kartın kaybolmasına neden olabilir. Bu nedenle hangi pimi lehimlediğinizi bilin ve pimlerin birbirine değmediğinden emin olun, böylece projelerinizde tekrar tekrar gitmek zorunda kalmazsınız.
Bitişik lehimlediğiniz iki pim; Komut girdiğinizde pinlerin çalışmamasına neden olabilir ve +5 volt ve GND hattının birlikte lehimlenmesi sonucu kartınızı yakabilirsiniz.