2012 yılında hayatımıza giren Arduino kartları bugüne kadar olduğu gibi kalmadı ve büyük bir hızla gelişmeye devam etti. Arduino ilk piyasaya çıktığında tasarımı bile bilinmeyen sensör kartları ve modülleri artık bu kartlar için optimize edildi. Burada, Arduino IDE’ye eklediğimiz kütüphaneler bu optimizasyonda bize yardımcı oluyor. Bu, kullanmak istediğiniz sensörü veya modülü Arduino’ya tanıtmak anlamına gelir.
Mesafe sensörü Hcsr-04, nRf24l01 ve Rf yardımı ile haberleşen daha pek çok Arduino ile kullanılabilen cihazlar üreten firmalar. Ayrıca bu kartları Arduino ile tanıştırmak için kütüphanelerini ücretsiz olarak paylaştılar. Ancak bu bir kitaplık yazamayacağınız anlamına gelmez. Yazılım ürününde başka hiçbir şey kütüphanede üretilen cihaza uygun ve açık kaynak kodlu olduğundan kullanıcı istediği zaman değiştirebilir.
Bir proje yapmak istiyoruz ve bunun için kullanacağımız bir sensör daha önce Arduino IDE’ye eklenmemiş ve kullanımı oldukça basit olan bu kartlara kitaplıklar eklemek oldukça basit.
IDE’ye Kitaplıklar Ekleme
Arduino IDE’nin “Taslak” bölümünde, “Kitaplık” seçeneğinde programla birlikte gelen belirli kitaplıklar vardır.
Bunlar yazılım sırasında kullanıcıya büyük kolaylık sağlayan yazılım ürünleridir ancak her kitaplık burada olmadığı için kullandığınız cihaza göre eklemeniz gereken kitaplıklar olacaktır.
Herhangi bir arama motorundan yapacağınız arama ile kullanacağınız cihazın kütüphanesini bulmanız mümkündür. Kitaplığı indirdikten sonra, tek yapmanız gereken indirilen klasörü Arduino IDE’nin “Dosya Konumu” içindeki “Kitaplıklar” bölümüne kopyalamaktır. Ayrıca bu klasörde Arduino IDE’deki tüm Kitaplıkları görebilirsiniz. Bu adımları izledikten sonra, Arduino’nuz kullanacağınız cihazın farkına varmıştır.
Tüm bu işlemlerden sonra programda kullanacağınız herhangi bir kütüphaneyi Arduino IDE’nin üst satırına ekleyebilir, böylece programın her alanından erişebilirler.
Arduino dünyasında kullanıma hazır yüzlerce kütüphane bulunmaktadır ve her kütüphanenin farklı yapıları ve farklı kullanım yöntemleri vardır. Bu sebeple bu yöntemleri ve kullanım şekillerini Arduino Resmi Sayfasına veya kütüphane üreticilerine, şahıslarına vb. Gönderebilirsiniz.
Bu mevcut kütüphaneleri tek tek anlatmak mümkün olmasa da birlikte yapacağımız birçok ortak projeyi kullanıp kullanım mantığını anlamaya çalışacağız. Bir kütüphane ekleyerek Arduino’nun tanıtımını geçtik ve hayal gücümüzle kodlar ve projeler yaratacağız.