Bilgisayarda çalışan tüm donanım birimlerinin ve yazılımların yönetimini ve kontrolünü sağlayan ve bilgisayarı daha kolay kullanmamızı sağlayan sistem yazılımıdır. Günümüzde bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar gibi birçok teknolojik cihazda işletim sistemleri bulunmaktadır. İşletim sistemi, bilgisayar oluşturulduktan sonra yüklenir ve herhangi bir zamanda silinebilir ve yeniden yüklenebilir veya başka bir işletim sistemi ile değiştirilebilir.
İşletim Sistemi Nasıl Çalışır?
Başlatma sırasında, işletim sistemimiz kendisini belleğe atarak bellekten çalışmaya başlar. Açıldıktan sonra ekran görüntüsü geldiğinde içerideki uygulamalar açılmaya başlar. Bu uygulamaların açılması tamamlandıktan sonra çalışma işlemi biter ve işlem başlar. İşletim sistemleri ikiye ayrılır;
Kapalı kaynak işletim sistemleri
* Microsoft Windows * Mac OS X * Chrome OS
Açık kaynak işletim sistemleri (Linux)
Freedos32 CentOS * * * * Ubuntu GNU / Hurd, NetBSD * * * Haiku ReactOS * Pardus (Türkiye)
İşletim Sistemleri Türleri Nelerdir?
1-Windows İşletim Sistemi
İlk olarak Microsoft firması tarafından MS-DOS adı altında piyasaya sürülen ve daha sonra Windows olarak adlandırılan, dünyada en yaygın kullanılan işletim sistemidir. Kolay öğrenilen bir işletim sistemidir. Bu kolaylık, Windows’u bilgisayar pazarında en yaygın kullanılan işletim sistemi haline getirir. En büyük rakibi Linux işletim sistemidir.
Windows İşletim Sistemi Türleri
Windows 1.0 (1985) Windows 2.0 (1987) Windows 3.0 (1990) Windows 95 (1995) Windows 98 (1998) Windows ME (2000) Windows XP (2001) Windows Vista (2007) Windows 7 (2009) Windows 8 (2012) Windows 8.1 (2014) Windows 10 (2015)
2-MacOS (Apple OS X) İşletim Sistemi
Machintosh İşletim Sistemi, Apple’ın kişisel bilgisayarlarında kullanılan gelişmiş bir işletim sistemidir. İlk olarak 1984 yılında Apple’ın kişisel bilgisayarı Machintosh ile ortaya çıktı. Bugüne kadar farklı versiyonlarıyla gelişimini sürdürdü. Bugün hala kullanılmaktadır.
3-UNIX İşletim Sistemi
Unix, Brain Kernighan tarafından icat edilen ve 1960’ların sonlarında Bell Labs MULTICS ekibinin üyeleri tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. Genellikle komut satırları yazarak kullanılır. C yazılım dili ile Unix işletim sistemi oluşturuldu.
4-Linux İşletim Sistemi
Linux işletim sisteminin adı, tasarımcısı Linus Torvalds’tan gelmektedir. 1991 yılında adını ilk kez duyurmuştur. Birçok açık kaynak işletim sisteminin temelini oluşturan Linux, bulaşma olasılığı en düşük işletim sistemi olarak biliniyor. Linux’un yanında olmayan tek şirket, çoğumuzun kullandığı Windows işletim sistemlerini geliştiren Microsoft’tur.
5-Pardus İşletim Sistemi
TÜBİTAK tarafından Linux işletim sistemi esas alınarak geliştirilmiş yerel bir işletim sistemidir. Hızlı kurulabilen, kolay kullanılabilen ve çoklu dil desteği sunan bir işletim sistemidir. Pardus’un bugüne kadar yayınlanmış 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü bulunmaktadır. Bunlara ek olarak 2 kurumsal versiyon mevcuttur.
6-Android İşletim Sistemi
Google şirketi ve birçok farklı geliştirici tarafından yayınlanan Linux tabanlı bir mobil işletim sistemidir. Android işletim sistemi, mobil cihazlar ve cep telefonları için geliştirilmiş açık kaynaklı bir mobil yazılımdır. Bugün milyonlarca android yazılımı mevcut. Google Play Store, Google tarafından kurulmuş ve işletilen bir android yazılım mağazasıdır. Son verilere göre dünyada en çok kullanılan mobil işletim sistemidir.
7-iOS İşletim Sistemi
Apple firmasının iPhone marka akıllı telefonlar, iPad marka tabletler ve iPod Touch için Mac OS İşletim Sistemine dayalı olarak ürettiği mobil işletim sistemidir. Günümüz teknolojisinin lüksü ve geliştirilebilirliği konusunda takip edilmesi zor olan yenilikleri ortaya çıkarmak; Rakip teknolojik yazılımlarla el ele giden iOS işletim sistemi, Linux tabanlı bir işletim sistemidir.