MD5, Message Digest 5’in kısaltmasıdır ve 1991 yılında Profesör Ron Rivest tarafından geliştirilen bir şifreleme algoritmasıdır. MD5 sayesinde, 128 bitlik bir parmak izine kodlanarak girilen, her uzunlukta tek yönlü metin oluşturur. Bu yöntemle şifre çözülemez ve gizli verilerin güvenliği büyük ölçüde artırılır.
MD5’i özel kılan nedir?
Md5‘in boyutuna bakılmaksızın, algoritmaya girilen dosyanın çıktısı, 16’da 128 bit 32 karakterlik bir dizedir.
MD5’i nasıl kullanırım?
MD5 algoritma oluşturucusu, MySQL gibi veritabanlarında parolaları, kredi kartı numaralarını ve gizli tarihleri depolamak için kullanışlıdır. Bu, özellikle MySQL, SQL, MariaDB, Postgress gibi veritabanlarını kullanan PHP, ASP programcıları ve geliştiriciler için yararlı bir çevrimiçi kaynaktır. MD5 algoritmasını kullanarak aynı dizeyi kodlamak, her zaman aynı 128 bit çıktı algoritmasıyla sonuçlanır. MD5 algoritmaları, popüler MySQL gibi veritabanlarında parolaları, kredi kartı numaralarını veya diğer hassas verileri saklarken genellikle daha küçük dizelerle kullanılır. Bu araç, MD5 algoritmasını 256 karakter uzunluğa kadar basit bir dizeden kodlamanın hızlı ve kolay bir yolunu sağlar.
Dosyaların veri bütünlüğünü sağlamak için MD5 algoritmaları da kullanılır. MD5 algoritması aynı girdi için her zaman aynı çıktıyı ürettiğinden, kullanıcılar kaynak dosyanın algoritma değerini hedef dosyanın yeni oluşturulan algoritma değeriyle karşılaştırarak güvenilir ve değişmez olup olmadığını kontrol edebilir.
MD5 algoritması şifreleme DEĞİLDİR. Bu girişin sadece bir parmak izi. Bununla birlikte, bu tek yönlü bir işlemdir ve bu nedenle, orijinal dizeyi elde etmek için MD5 işlemine tersine mühendislik uygulamak neredeyse imkansızdır.
MD5 çözümü uygun mu?
MD5 ile şifrelenmiş verilerin şifresini çözmek neredeyse imkansızdır. Neden tek bir istisna dışında kesin bir cevap veremiyoruz, hala kırılmadı. 17 Ağustos 2004’te MD5CRK projesi uygulandı. IBM p690 bilgisayarı ile MD5‘e yapılan bir saldırının şifreyi sadece 1 saatte çözdüğü açıklandı. Şu an için en güzel şifreleme algoritması olan yazılım dünyasında hiçbir şeyin çatlamadığını söylemek yanlış olur.