Instagram fotoğrafları, Jonathan Galindo arasındaki ilişkiyi ve Blue Whale gibi oyunları yasaklar:
Görüntü aslında Samuel Canini adlı bir maske tasarımcısına ait. Canini’ye göre görüntüdeki kişi aslında kendisidir ve kesin bir tarih vermemekle birlikte görüntü 2012-2013’te eğlence amaçlı yakalanmış ve düzenlenmiştir. Ancak Canini’nin 7-8 yıl sonra patlayan bu Instagram sohbeti ile pek bir ilgisi yok.
Daha önce medyada geniş yer bulan Mavi Balina ve benzeri olayları hatırlıyor musunuz? Bu olaylarla ilişkilendirilen ve sık sık haberlerde adı geçen “Jonathan Galindo” adını duymuş olabilirsiniz. Kısacası sahte WhatsApp hesapları açan, çocuklara mesaj gönderen ve Blue Whale benzeri sözde oyunlar oynayan kişiler “Jonathan Galindo” takma adını kullandılar.
Burada, saldırganlar tarafından bu takma adla çalıştırılan sahte WhatsApp hesaplarının profil resimleri, başta bahsettiğimiz Samuel Canini adlı bir sanatçının resimleriydi.
Bu fotoğraf neden insanları bu kadar korkutuyor?
Sürekli görmeye alıştığımız forma sahip insan yüzlerine baktığımızda beynimiz tabiri caizse huzur buluyor. Ancak bu, kötü amaçla kullanılan Canini fotoğrafı için geçerli değildir. Söz konusu fotoğraftaki yüzün estetiği beynimizin estetik algısına uymuyor. Bu nedenle beynimiz görselleştirmeyi tamamlayamaz ve endişeli hissetmeye başlarız. Aynı zamanda beynimiz, dokuya sahip bu canlı karşısında korku ve kaygıya neden olan hormonları salmaya başlar. Kısacası, bu görüntü beyinlerimizi gerçek yaşam deneyimlerimize ters düşen deneyimler sunması için kandırıyor. Bu, korku filmlerinde aylardır üzerinde çalışılan sahneler kadar etkili olabilir. Günlük hayatımıza uymayan şeyler ne kadar gerçekçi olursa, o kadar kötüdür.
Peki teknolojinin bununla ne ilgisi var?
Günlük hayatta sık sık tecrübe ettiğimiz detaylardan oluşan insan olmayanların görsel deneyimlerinin nelere yol açtığını anladık. Bilim dünyasında doğaüstü vadi hipotezine konu olan bu durum aslında robot üreticilerinin stratejilerini belirliyor. Bu yüzden şirketler insanlara benzeyen robotlar yaratmaya çalışıyor. Böylece, yapay da olsa, bize benzer bir varlığı algıladığımızda beynimizde korku değil, sempati duygusu oluşsun. Aynı nedenlerle, ses asistanlarının sesleri daha insansı hale geliyor, böylece onları barış içinde kullanabiliyoruz.
Aynı nedenle, animasyon filmlerindeki iyi karakterler daha pürüzsüz ve daha insansı çizgilerle yaratılırken, kötü karakterler olabildiğince insansı çizgilerden uzakta yaratılır diyebiliriz. Bir dahaki sefere bir film izlediğinizde, bu ayrıntıya özellikle dikkat edebilirsiniz.
Sonuç olarak, Instagram’ın bu fotoğrafı bir şekilde kötü niyetli içerik olarak işaretlediği ve profil fotoğrafı çektiğinizde kötü niyetli amaçlarla hesapları kapattığı açık. Bu arada özellikle çocuklarımızı sosyal ağların tehlikelerinden korumamız gerektiğini hatırlatalım.