Deprem anı en tereddütlü anlardan biri olarak hatırlansa da, bazıları için deneyimsel olayların anı olarak kalabilir. Ayrıca yapının deprem riskini nasıl öğreneceğimiz sorusu çok önemlidir. Deprem sırasında yaşadığımız binalar da çok önemli. Deprem risk haritasına dijital olarak ulaşabilirsiniz, ancak burada önemli olan, yaşadığınız binanın riskini sorgulamaktır. Türkiye Deprem Tehlike Haritaları Bunun için İnteraktif Web Uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Deprem Sırasında Ne Yapmalıyız?
Deprem anı, çok travmatik olayların meydana gelebileceği anlardan biridir. Bu nedenle o dönemde yapılması gerekenler iyi öğrenilmeli ve uygulanmalıdır. Sizin için derlenen birkaç öneriyi dikkate alarak bu anın ortasında sevdiklerinizle iletişim halinde kalarak güvende olduğunuzu anlayabilirsiniz.
İşte öneriler:
- Panik yapmayın ve güvenli bir yer bulun.
- Sabitlenmemiş dolaplardan, raflardan, pencerelerden mümkün olduğunca uzak durun.
- Balkon, asansör gibi tehlikeli yerlerden uzak durun.
- Elektrik düğmeleri ve çakmaklar gibi tehlikeli nesnelerden uzak durun. Ayrıca kapı kullanmayın.
- Çalkalama bittikten sonra elektrikli valfleri kapatın.
- Bunları yaparsanız eve verilen hasar sayısı da azalacaktır. Her bireyin kendi sağlığını göz önünde bulundurması, mümkün olduğunca seslerini çukur altında duyurmaya çalışması ve güvende olduğunu bildirmesi çok önemlidir.
Deprem Sırasında Kullanılabilecek Uygulamalar
Deprem, herkesin korktuğu, panik atak geçirdiği ve bir sorun çıkacağını hissettiği andır. Bu andan hem ruhen hem de fiziksel olarak çıkmak için kullanılması gereken bazı mobil uygulamalar bulunmaktadır. Bunlar hem yararlı hem de çok faydalı.
Bunlardan bazıları sizin için derlendi:
Bridgefy: Bluetooth bağlantısı ile çalışan bu uygulamada size yakın kişilerle yüz metreye kadar iletişim kurabilirsiniz ve uygulamayı kullanan kişi sayısı arttıkça mesafe artar.
Akut Güvendeyim: Akut uygulaması, deprem anında beş telefon numarasına GPS aracılığıyla ve konumunuzdan kısa mesaj göndererek güvende olduğunuzu bildirir.
BiP: Acil durum özelliğine sahip olan ve tüm operatör kullanıcıları tarafından kullanılan bu uygulama ile Acil Durum Düğmesindeki “Yardım İste” özelliği ile deprem anında güvenli bir ortam oluşturulur.
Life360 Family Location: Bu uygulama, GPS özelliği sayesinde deprem anında aileleri ile iletişim halinde kalabilmektedir.
Signal Offline: 100 metreye kadar internet veya yerel ağ olmadan kişisel veya grup iletişimini sağlayan uygulama son derece kullanışlıdır.
Bu ve benzeri uygulamalar sayesinde depremden kurtulmak veya sevdiklerimizle iletişim kurmak son derece kolay hale geldi. Böyle devam ederse birden fazla uygulama gelişecek ve bu gelişen teknoloji sayesinde hepsi faydalı hale gelecektir. Kendinizi herhangi bir tehlikeden korumayı unutmayın.
Bina Deprem Riski Sorgulaması
Deprem olduğunda herkes evinin sağlam olduğunu düşünür. Ancak genellikle bu binalar oldukça çürümüş yapılardır. Binanızın sağlam olup olmadığını internetteki uygulamalardan öğrenebilirsiniz. Ayrıca yapmanız gereken birkaç şey daha var. Bunu öğrenmenin en iyi yolu depremi deneyimlemek değil, depremi yaşamış olanlar da dahil olmak üzere birçok kişi ve siteden yardım almaktır. Örneğin birçok uygulama sayesinde bu yapılabilir ve bilgilendirilebilir. Yapılmaması gereken en önemli şey cep telefonlarına, tabletlere hatta elektronik cihazlara ve sosyal medyaya bakmamaktır.
Bu yapılırsa, ev yıkılmak üzere olsa bile bir şekilde zarar görmeden çıkmak oldukça zor olacaktır. Bunun için herkesin farkında olması gerekir. İkincisi, sabitlenmemiş eşyalardan uzak durulmalıdır. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan hasar alınabilir. Üçüncüsü ve sonuncusu, merdivenlerden veya çıkışlardan yukarı çıkmamak Çünkü deprem anında bu oldukça riskli alanlar çökebilir.
Depremlerin Bireyler Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Deprem öncesi ve sonrasında bireyler üzerinde muazzam bir etki bırakır. Aslında çoğu insan yıllar sonra bile bu etkiyi aşamaz. Bireyler “Sismofobi” denen bir depremden korkabilirler ve bu durum psikolojik yardım gerektirebilir. Depremin tekrar ne zaman, nerede ve ne kadar şiddetli olacağı bilinmediğinden kişi için çok önemli bir sorun haline gelir. Kişi sürekli kaygı nöbetleri ile uğraşarak günlük hayatına devam edemez. Yaşanan travma farklı nedenlerden kaynaklanabilir.
Depremler önceden bilinebilir mi?
Pek çok uzman bu konuda görüş bildirse de bazen çoğuna inanmamak gerekir. Çünkü gerçek deprem uzmanları depremin süresi veya ne zaman meydana geleceği konusunda kesin bilgi vermeyen kişilerdir. Ayrıca, bu sürecin bireyler üzerinde ne kadar olumsuz olduğunu bilerek sadece tahminlerini söylerler. Depremin merkez üssünün koordinatlarının +/- 10 km, oluşma zamanının +/- 4 saat ve büyüklüğünün +/- 1 hata sınırları içinde bilinebildiği bilinen bir gerçektir. Uzun bir sessizlik olduğunda depremi tahmin eden uzmanlar da var.
Deprem Hakkında Doğru Bildiklerimiz
Depremle ilgili birçok yanlış şey bilsek de gerçeği tekrarlamakta fayda var. Bu gerçekler arasında tehlikeli görünen bir nesneye yaklaşmamak, deprem anında paniğe kapılmamak, koşmamak, anında çökeceği düşünülen yerlerde bulunmamak yer almaktadır. Mümkünse sütunların olduğu yerde kalın ve boş alanlardan uzak durun. Mümkün olduğunca, maruz kalan ve kafasına gelebilecek herhangi bir öğe içeren öğelerden kaçınmalıdır.
Sonunda Birkaç Öneri
Depremle ilgili ne yapıp ne yapmayacağınız konusunda bilgi sahibi olduğunuza göre, deprem sorunu ile ilgili uygulamaların bir an önce kurulması faydalı olacaktır. Depremler nerede olurlarsa olsunlar hayatları etkilemeye devam edecek ve konuşulacak en önemli konulardan biri olacaktır. Bu konuda herhangi bir önlem alınmasa bile sonuçlar arzu edildiği gibi bitmeyecektir. Bir an önce deprem varmış gibi önlem almak, mobilyaları tamir etmek ve olası tehlikelerden korunmak çok önemlidir.