TFSI motorun çalışması standart motorlardan farklıdır. Bu fark, yakıtın motora nasıl gittiği ve yolculuk sırasında ne olduğu ile ilgilidir. Peki, TFSI’da yakıt nasıl tepki veriyor? Motor ünitesine alınan yakıt az önce bahsettiğimiz gibi doğrudan püskürtülür. Yakıt, talebe göre kontrol edilebilen bir sistemde yakılır. Benzin, TFSI motorlarda yüksek basınç pompası yardımı ile emme valfleri arasında bulunan enjektör vasıtasıyla doğrudan yanma odasına gönderilir.
Şimdiye kadar anlattıklarımız çok hassas ve yüksek hızlarda oluyor. Yakıt, milisaniyeye ulaşan yaklaşık 110 barlık bir basınçta enjekte edilir. Daha doğrusu, hava / yakıt karışımı yanma odasında eşit olarak yani homojen bir şekilde bir araya getirilir.
TFSI e-Tron Teknolojisi nedir?
Audi, 2009 yılından bu yana e-Tron motor teknolojisi adı altında bazı sunumlar yapıyor. Uzun Ar-Ge çalışmalarının ardından markanın elektrik ünitesi olarak e-Tron yerini aldı. TFSI’ye alternatif olarak gelen e-Tron, ilk olarak A3 modelinde kullanıldı. Günümüz hibrit motor mantığı üzerine geliştirilen Audi’nin elektrik ünitesi, yüksek tork ve düşük yakıt tüketimi değerleri sunuyor.
E-Tron teknik bilgileri hakkında bilgi verirsek; 8,8 kWh pillerin yaklaşık şarj süresi 8 saattir. Alman Bosch firmasının geliştirdiği ve opsiyon listesine dahil edilen şarj ünitesi ile bu süre 2,5 saate indirilebiliyor. Bu motor tipi, e-Tron Quattro modeli olarak da adlandırılır. SUV sınıfında üretilen bu araç, 3 adet elektrik motoru yardımıyla hareket ediyor. Ayrıca Audi, geliştirdiği elektrik motorundan uzun menzilli rakamlar almaktadır.
TFSI g-Tron Teknolojisi nedir?
Audi’nin TFSI’nin gölgesinde takıma eklediği en son motor g-Tron’dur. G-Tron mantığında CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) yakıtı kullanılmaktadır. İlk olarak Wörthersee GTI toplantısında tanıtılan CNG tabanlı motor ilk olarak A3, A4 ve A5 modellerinde kullanıldı.
CNG tankının imalat sürecinde karbon elyaf ve cam elyaf kullanılmaktadır. 1.4 TFSI 4 silindirli ünite üzerine inşa edilen g-Tron’un iki hafif tankı vardır. Bu tanklarda 200 bara kadar yakıt depolanabilir. CNG’nin çalışma prensibi LPG çalışma düzenine çok benzer. 14 kg’a kadar akaryakıt alabileceğiniz ve sistem basıncı 10 bar’ın altına düşen depoları kullanıp boşalttıktan sonra motor otomatik olarak TFSI düzenine döner.