10 Parmak Klavye veya On Parmak, görme duyusunu kullanmaya gerek kalmadan klavye üzerindeki tuşların yerini yazarken ve ezberlerken 10 parmağın aktif olarak kullanıldığı bir klavye teknolojisidir. 10 parmak klavyeyi kullanırken, klavyeye bakmanıza gerek kalmadan daha hızlı ve daha verimli yazmak için vücut kas hafızanızı kullanabilirsiniz. İki parmak veya rastgele klavye kullanma tekniklerinden farklı olarak, 10 parmak klavye daha az külfetli ve en etkili klavye kullanım tekniğidir.
10 parmak klavye teknolojisi ilk olarak Salt Lake City’deki bir mahkeme memuru yazmanın daha verimli, hızlı ve doğru olabileceğini keşfettiğinde ortaya çıktı. Sonra, 1888’de, Utah’lı Frank Edward McGrain on parmak tekniğini geliştirdi ve öğretime dönüştürdü. 10 parmak klavye, standart olarak QWERTY klavye düzeni için geçerlidir. Bu düzende, bir kişi yazmaya başlamadan önce, parmaklarını birincil tuşlar / ev satır tuşu olarak adlandırılan konuma yerleştirirler. Buna göre sol eliniz “ASDF” tuşları üzerindeyken, sağ eliniz “JKLŞ” tuşları üzerindedir. Başparmağınız boşluk çubuğuna basabilecek şekilde konumlandırılmıştır.
Hızlı parmaksız klavye yazmak için, elinizin her bir parmağı önceden tanımlanmış belirli tuşlara dokunabilir. Bu şekilde, tüm klavyede birkaç parmağınızı hareket ettirmek yerine, parmaklarınızla ilgili tuşlara dokunarak ve görüşünüzü tuşlar yerine bilgisayar ekranına odaklayarak daha hızlı yazabilirsiniz. Aynı şekilde, olası bir hata yaparsanız, gözleriniz klavyeden ziyade tuşlara odaklanır, bu nedenle on parmakla yazarken yaptığınız hataları fark etmeniz daha kolay olacaktır.
Mesleğiniz ne olursa olsun, daha hızlı ve hatasız yazarak klavye kontrolünü artırmak ve verimliliğinizi artırmak için 10 parmak klavye teknolojimizi öğrenebilirsiniz. Bu 10 parmak klavye teknolojisini bilmek size kişisel yaşamınızdan iş dünyasına kadar birçok avantaj sağlayacaktır. Örneğin, normalde bir dakikadan kısa sürede 1,30 dakika süren bir e-postayı yanıtladığınızı hayal edin. Buna göre e-postalarınızı göndererek bir buçuk saatinizi geçirdiğinizde en az 45 dakika zaman kazanmış olursunuz. Çalıştığınız iş için sürekli bir bilgisayar kullanıyorsanız ve bilgisayarı aktif olarak kullanıyorsanız, 10 parmak klavye ile elde edebileceğiniz birçok avantajdan bahsedebiliriz.
10 parmak klavye nasıl öğrenilir?
Daha hızlı yazmayı öğrenmek için 10 parmaklı klavye ve atabileceğiniz birden çok adım vardır. En basit ve en zahmetsiz ilk adım, bir kurs yardımıyla 10 parmak klavye eğitimine katılmaktır. Bu nedenle, 10 parmak klavyemizi ve hızlı yazma hilelerimizi tanıklık ile öğrenebilirsiniz. Akrabalarınızda bu kurs fırsatınız yoksa, çevrimiçi kurslardan, çevrimiçi alıştırmalardan, eğitim programlarından, kitaplardan ve makalelerden yardım alarak 10 parmağınızı kendiniz yazmayı öğrenebilirsiniz.
Vakit kaybetmeden anında 10 parmak klavyeyi nasıl kullanacağınızı öğrenmek ister misiniz? Başlamak için yapmanız gerekenler:
- Oturma pozisyonunuzu ayarlayın
- Dik oturun ve sırtınızı dik tutmayı unutmayın.
- Dirseklerinizi dik açılarda bükün.
- Ekran ile başınız arasındaki açısal mesafeyi ayarlayın.
- Gözlerinizle ekran arasında en az 45-70 cm mesafe bırakın.
- Omuz, kol ve bilek kaslarınızı en az basınca maruz bırakın. Bilekleriniz klavyenin önündeki masaüstüne dokunabilir ancak vücut ağırlığınızı asla bileklerinize koymayın.
- Parmaklarınızı başlangıç pozisyonuna getirin
- Parmaklarınızı hafifçe bükün. Sol parmaklarınızı “ASDF” tuşlarının üzerine ve sağ parmaklarınızı “JKLŞ” tuşlarının üzerine yerleştirin. Bu diziye başlangıç konumu denmesinin bir nedeni vardır: çünkü her zaman bu anahtarlardan başlarsınız ve her zaman bu anahtarlara geri dönersiniz.
Klavyeyi incelerken, F ve J tuşlarında ince bir çıkıntı fark edeceksiniz, böylece her zaman zorluk çekmeden başlangıç pozisyonuna dönebilirsiniz.
Parmaklarınızı kullanmayı öğrenin
Yukarıda gördüğünüz klavye düzeni, yazılması gereken tuşlara dokunacak parmakları temsil ediyor. Yalnızca bir sütundaki tuşlara her parmağınızla tıklayabilirsiniz. Böylece:
- Yeşille işaretlenmiş tuşlara elinizin en küçük parmağıyla basın.
- Serçe parmağınızla turkuaz ile işaretlenmiş tuşlara basın.
- Pembe ile işaretlenmiş tuşlara orta parmağınızla basın.
- Turuncu işaretli tuşlara sol parmağınızla ve sarı ile işaretlenmiş tuşlara sağ parmağınızla basın.
Dokunabilirsin.
10 parmak klavyeyi kullanarak daha hızlı yazmak için:
- Tuşlara yalnızca ayrı parmaklarıyla dokunun.
- Her zaman parmaklarınızı başlangıç pozisyonuna getirin.
- Yazarken, klavyedeki tuşların yerini zihninizde düşünün.
- Yazarken bir ritim oluşturun ve sürdürün. Tuş vuruşları eşit şekilde gelmelidir.
- SHIFT tuşuna her zaman diğer tuşun karşısındaki pembe parmakla basılır.
Boşluk çubuğuna basmak için en uygun baş parmağınızı kullanın.
Bu yöntem ilk başta rahatsız edici görünebilir, ancak durmayın, sonunda hızlı, kolay ve rahat bir şekilde yazdığınızı öğreneceksiniz.
10 parmak klavyeyi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
- Yazarken asla tuşlara bakmayın. İlk denemelerinizde, yazmanın uzun süreceğine ve bir kelimeyi onlarca kez kaçıracağınıza tanıklık edebilirsiniz. Kas hafızanız sonunda bu eksikliği sizin için düzeltecektir.
- Her zaman belirli tuşlara basmak için parmaklarınızı eğitin. Öğrenme aşamasında bir hata yaparsanız, düzeltmek düşündüğünüzden daha zor olabilir.
- Küçük parmağınız ve küçük parmağınız üzerinde daha fazla çalışmanız gerekecek. Bu parmakları klavyede kontrol etmek ve istediğimiz tüm tuşlara basmalarını sağlamak pratik ve pratik gerektirir.
- Öğrenmeye başladığınızda acele etmeyin. Tam parmaklarınızın alıştığını hissettiğinizde, temponuzu biraz artırın.
- Hatalardan kaçınmak için yazarken zaman ayırın. Hız, ilerledikçe kazanacağınız bir avantaj olacaktır.
- Dikkatinizin kolayca dağıldığını ve birçok hata yaptığınızı düşünüyorsanız, ara verin. Ara verdiğinizde her şeyin daha iyi hale geldiğini göreceksiniz.
- En önemlisi, bu beceriyi birkaç saat içinde edinemeyeceğinizi ve bu insanüstü gücü elde etmek için düzenli olarak antrenman yapmanız gerekeceğini unutmayın.
Parmak klavyesi kullanmanın 10 faydası
10 parmak klavye kullanmak sadece hızlı klavye kullanmayı öğrenmekle ilgili değildir. Bu teknolojiyi olması gerektiği gibi kullanabildiğinizde birçok avantajla karşılaşırsınız. Henüz 10 parmakla klavye yazma alıştırmalarına başlamadıysanız ve neden şimdi hızlı yazdığınızı düşündüğünüzü düşünüyorsanız – sadece hızlı yazdığınızı düşünüyorsanız – o zaman bir yöntemi bitirmeniz ve başka bir yönteme geçmeniz gerekir, işte avantajları 10 parmak klavye kullanma Parmaklar:
Hız: Bu, on parmak klavyeyi kullanmayı öğrenmenin ilk ve en belirgin faydası olacaktır. Ortalama bir klavye kullanıcısı için dakikada 30 kelimeye ulaşmak zor olsa da, 10 parmak klavye kullanıcıları dakikada 75-80 kelimeden daha hızlı yazabilir. Bir sonraki anahtarı bulmak için her seferinde klavyeye bakarak yazma hızı büyük ölçüde azaltılır.
Doğruluk: On parmağınızla yazarken, klavye yerine doğrudan ekrana bakarsınız. Böylece yazdıklarınızda olası bir hata yaptığınızda, hatanızı anında fark edip düzeltebilirsiniz. Diğer şekillerde, gözünüzün sürekli klavyede olduğunu fark etmeden ciddi yazım hataları yapabilirsiniz.
Zaman: Dakikada 30 kelime yazıp 60 kelime yazan birine dönüştüğünüzde, zamanınızın yarısını etkili bir şekilde kullanabileceğiniz veya aynı anda iki kat daha fazla iş yapabileceğiniz anlamına gelir.
Yorgunluk: Klavye ile yazmak fiziksel ve zihinsel yorgunluğa yol açar. 10 parmak klavyeyi kullanmaya başladığınızda yorgunluk oranınızı azaltabilirsiniz. Örneğin, tuşların klavyenin neresinde olduğunu düşünmek yerine, artık sadece ne yazmak istediğinizi düşünmeye odaklanabilirsiniz. Öte yandan ellerinizi doğru pozisyonda tuttuğunuz için elleriniz ve bilekleriniz olması gerektiği kadar yorulacaktır.
Sağlık: On parmak klavye kullanmak da sağlığınız için iyidir. Artık monitör ve klavye arasında boynunuzu yüzlerce kez indirip kaldırmanız gerekmiyor. Parmaklarınız anahtarların nerede olduğunu bildiği için strese girmeyecek ve RSI gibi hastalıklardan korunacaksınız.
İş: On parmak klavye kullanmak sizi iş dünyasında rakiplerinizden etkili bir şekilde bir adım öne çıkarabilir. Diğer adaylar dakikada 30-40 kelime yazabilirken, oranınızı ikiye katlayabilmeniz işverenler için bir verimlilik işaretidir.
Odaklanma: Klavyeyi rahatça kullandığınızda, aşina olsanız da olmasanız da, klavyedeki hareketlerinizi düşüncelerinizle birlikte düşünmeniz gerekir.
On parmak klavye kullanıcıları, tüm dikkatlerini basılı versiyona vererek klavye üzerinde refleks haline gelen vücut kaslarını kullanarak yazabilirler. Bu kesinlikle klavye kullanıcısına ciddi bir odak avantajı sağlar.
Düzenleme: 10 parmak klavyeyi kullanmaya alıştığınızda, daha az yazım hatası yaptığınızı fark edeceksiniz. Bu, yazınızı düzenlemek için ihtiyaç duyduğunuz sürenin, daha önce harcadıklarınıza kıyasla yarı yarıya kesileceği anlamına gelir.