Son zamanlarda kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetten arındırılmış bir Avrupa yaratmak için yapılan İstanbul Sözleşmesi ile ilgili olarak “geri çekilme” tartışmaları yaşandı. Kadın-erkek eşitliğini sağlamayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi ile ilgili merak uyandıran tüm detaylar haberimizde.
İstanbul sözleşmesi nedir?
11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılan Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (kısaca İstanbul Sözleşmesi) 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Özellikle aile içi şiddet sözleşmesine yönelik ilk Avrupa anlaşması olma özelliğini taşıyan kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddet, bugüne kadar Türkiye dahil 20 ülke tarafından Avrupa Konseyi üyeleri tarafından onaylanmıştır.
Türkiye anlaşmayı imzaladı ve 11 Mayıs 2011’de imzaya açıldı ve 14 Mart 2012’de onaylandı.
İstanbul sözleşme özellikleri
İstanbul Sözleşmesi’nin en önemli özelliği, aile içi şiddetin (örneğin, eski veya mevcut eşler, evlilik dışı eşler, birlikte kalan aile üyeleri, akrabalar veya diğer kişiler tarafından uygulanan şiddet) ve biyolojik veya yasal olup olmadığına bakılmaksızın kadınların olmasıdır. sebep. Aile Ligi: Her türlü şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele için standartlar belirleyen ve Avrupa ülkelerini yasal olarak bağlayan ilk belgedir.
- Kadın ve erkek arasında de jure ve de facto eşitliğin sağlanmasının kadına yönelik şiddetin önlenmesinde temel bir unsur olduğunu kabul eden sözleşme, aynı zamanda kadınlara yönelik ayrımcılığı da yasaklamaktadır.
- İstanbul Sözleşmesi daha önce kadına yönelik ayrımcılık ve şiddete ilişkin uluslararası standartları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi’nin içtihatlarını, doktrinleri ve en iyi ülkeyi kanunlaştırmıştı. Uygulamalar.
- Sözleşme hem özel hem de kamusal alanda şiddeti yasaklamaktadır. Madde 3 / A uyarınca, “kadına yönelik şiddet” ister kamusal ister özel hayatta olsun, toplumsal cinsiyete dayalı tüm şiddet eylemleri olarak anlaşılmalıdır. 4. maddenin 1. fıkrasına uygun olarak, Taraf Devletler, tüm bireylerin, özellikle kadınların, hem kamusal hem de özel alanda şiddetten uzak yaşama hakkını sağlamak ve korumak için gerekli yasal ve diğer önlemleri alacaklardır. Bu nedenle, sözleşme sadece evde kadına yönelik şiddeti (genellikle koca, partner veya ebeveynler ve çocuklar gibi farklı kuşaklar arasında) değil, aynı zamanda kamusal alandaki şiddeti de (eski eş veya partner gibi) aynı ev paylaşılmaz), işyerleri, okullar ve merkezler.Polis, hapishaneler vb. Kurumlarda kadına yönelik şiddet de yasaktır.
- Sözleşme sadece barış zamanlarında değil, aynı zamanda silahlı çatışma zamanlarında ve silahlı çatışma sonrasında da şiddeti yasaklamaktadır.
- Sözleşme, “cinsiyet temelinde” ayrımcılık ve şiddete dayanmaktadır ve cinsiyeti tanımlayan ilk uluslararası belgedir.
- Sözleşme, ekonomik zarar veya acıyı kadına yönelik bir şiddet (ekonomik şiddet) olarak tanımlamaktadır.
- Sözleşme, taraf devletleri, belirli koşullar nedeniyle şiddete maruz kalan savunmasız kadınların özel ihtiyaçlarını dikkate almaya mecbur etmektedir.
- Sözleşme, yalnızca sözleşmeye taraf devletlerin vatandaşı olan kadınlara değil, aynı zamanda yasal statülerine bakılmaksızın sığınmacılara ve göçmenlere de koruma sağlar.
- Sözleşme, şiddet mağdurları için eşit koruma sağlar ve mağdurlar arasında her türlü ayrımcılığı yasaklar.
- Sözleşme aynı zamanda erkeklere ve çocuklara yönelik aile içi şiddete de atıfta bulunur ve şiddet mağduru kız ve erkek çocuklar için özel düzenlemeler içerir.
Sözleşme, sözleşmenin kapsadığı her türlü şiddetle mücadelede uluslararası işbirliği sağlar. Uluslararası işbirliği, cezai ve hukuki konularda işbirliğiyle sınırlı değildir, aynı zamanda Sözleşme kapsamındaki suçların işlenmesini önlemek için bilgi alışverişini ve yakın tehlikelerden korunmayı da içerir. .
Sözleşmede, taraf devletlerin sözleşmenin hükümlerini etkili bir şekilde uygulamalarını sağlamak için özel bir izleme mekanizması oluşturulmuştur, ancak bireysel şikayet hakkı tanınmamıştır. Bir yandan, sözleşme mağdurların bilgiye ve bölgesel ve uluslararası bireysel / toplu şikayet mekanizmalarına erişime sahip olmasını ve şikayette bulunan mağdurlara yanıt veren ve bilgilendirilmiş destek sağlamasını gerektirmektedir.
Anayasanın 90/5. Maddesine göre İstanbul Sözleşmesi kanun hükmündedir. Anayasaya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvuru yapılması mümkün değildir. 11. maddeye göre İstanbul Sözleşmesi hükümleri yasama, yürütme, yargı, idare makamları ile diğer kurum ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır.
İstanbul Sözleşmesinin Maddeleri
Sözleşmenin amacı
Kadınları her türlü şiddetten korumak, kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak,
Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına ve kadınların güçlendirilmesi de dahil olmak üzere kadın ve erkek arasında temel eşitliğin desteklenmesine katkıda bulunun;
Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet mağdurlarını korumak ve onlara yardım etmek için kapsamlı bir çerçeve, politikalar ve önlemler oluşturun;
Kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti ortadan kaldırmak için uluslararası işbirliğini güçlendirmek;
Kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti ortadan kaldırmaya yönelik kapsamlı bir yaklaşım benimsemeye yönelik etkili işbirliğini sağlamak için kuruluşlara ve kolluk kuvvetlerine destek ve yardım sağlayın
Sözleşmenin kapsamı
Bu sözleşme, aile içi şiddet de dahil olmak üzere kadınları ciddi şekilde etkileyen kadına yönelik her tür şiddet için geçerlidir.
Taraflar, bu sözleşmeyi tüm aile içi şiddet mağdurlarına uygulamaya teşvik edilmektedir. Bu sözleşmenin hükümlerini uygularken cinsiyete dayalı şiddet mağduru kadınlara özel dikkat gösterilmelidir.
Bu Sözleşme, barış zamanlarında ve silahlı çatışma durumlarında uygulanacaktır.
Tanımlar
“Kadına yönelik şiddet”, bir insan hakları ihlali ve kadınlara yönelik bir ayrımcılık biçimi olarak anlaşılmaktadır ve ister kamusal ister özel alanda olsun, fiziksel, cinselliğe neden olan veya neden olabilen, cinsiyete dayalı her türlü eylem ve eylem. psikolojik veya ekonomik nedenler. Bir kadın için acı veya ıstırap, tehdit, baskı ve özgürlüğün keyfi olarak yoksun bırakılması anlamına gelir.
“Aile içi şiddet” terimi, mağdurun fail ile aynı evde oturup paylaşmadığına bakılmaksızın, eski veya şimdiki eş veya eş arasında aile veya ev içinde meydana gelen herhangi bir fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik eylem anlamına gelir.
“Cinsiyet”, toplum tarafından tanımlanan ve toplumun erkekler ve kadınlar için uygun gördüğü roller, davranışlar, eylemler ve özellikleri ifade eder.
“Kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet”, kadınların kadın oldukları için maruz kaldıkları ve kadınları aşırı derecede etkileyen şiddeti ifade etmektedir.
“Mağdur”, A ve B alt paragraflarında belirtilen davranışa maruz kalan gerçek kişi anlamına gelir.
“Kadın” kelimesi 18 yaşın altındaki kızları içerir.
Temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık yapmama
Taraflar, başta kadınlar olmak üzere tüm bireylerin hem kamusal hem de özel alanda şiddetten uzak bir yaşam sürmesini sağlamak ve korumak için gerekli hukuki ve diğer tedbirleri alır.
Taraflar, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı kınıyor ve özellikle de bunu önlemek için:
Kadın erkek eşitliği ilkesini kendi ulusal anayasasına veya diğer uygun yasalara dahil edin ve bu ilkenin pratikte uygulanmasını sağlayın.
– Gerektiğinde, kadınlara yönelik ceza yoluyla ayrımcılığı yasaklayarak;
Kadınlara karşı ayrımcılık yapan yasa ve uygulamaları kaldırmak;
Gecikmeden gerekli yasal önlemleri veya diğer önlemleri alın.
Bu sözleşmenin hükümleri arasında cinsiyet, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasi veya diğer düşünceler, ulusal veya sosyal köken, ulusal bir azınlığa ait olanlar, mülk, doğum, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, yaş, sağlık durumu ve sakatlık. Medeni durum, göçmenlik, mülteci statüsü veya diğer herhangi bir statüye göre ayrım yapılmaksızın taraflarca uygulanması sağlanmaktadır.
Kadınlara karşı cinsiyete dayalı ayrımcılığı önlemek ve kadınları korumak için alınması gereken özel tedbirler, bu sözleşme kapsamında ayrımcılık olarak değerlendirilmeyecektir.
Durum tespiti için devlet yükümlülükleri ve sorumluluğu
Taraflar kadına yönelik şiddet eylemlerinden kaçınacak ve devlet görevlilerinin, görevlilerinin, kurumların, kuruluşların ve devlet adına hareket eden diğer aktörlerin bu yükümlülüğe uymasını sağlayacaklardır.
Taraflar, devlet dışı aktörler tarafından kapsanan ve bu sözleşme kapsamındaki şiddet eylemlerinin usulüne uygun olarak önlenmesini ve faillerin kovuşturulmasını, cezalandırılmasını ve tazmin edilmesini sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alır.
Cinsiyete duyarlı politikalar
Taraflar, bu sözleşmenin hükümlerinin uygulanmasına toplumsal cinsiyet perspektifi dahil etmeyi ve etkilerini değerlendirmeyi ve kadın-erkek eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi için politikalar geliştirmeyi ve etkin bir şekilde uygulamayı taahhüt ederler.
Kapsamlı ve koordineli politikalar
Taraflar, bu sözleşmenin kapsadığı her türlü şiddeti önlemek ve bunlarla mücadele etmek için gerekli tüm tedbirler dahil olmak üzere, devlet genelinde etkili, kapsamlı ve koordineli politikalar benimsemek ve uygulamak ve şiddetle karşı kapsamlı bir mücadele uygulamak için gerekli yasal ve diğer tedbirleri alacaklardır. Kadınlara karşı.
İki taraf, 1. fıkrada belirtilen politikaların tüm politikaların mağdur haklarının merkezine yerleştirilmesini ve bu politikaların ilgili tüm kurum, kuruluş ve kuruluşlar arasında etkin bir işbirliği ile uygulanmasını sağlayacaktır.
Bu madde uyarınca alınan önlemler, uygun olduğu şekilde, devlet kurumları, parlamentolar, ulusal, bölgesel ve yerel yönetimler, ulusal insan hakları kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları gibi tüm ilgili aktörleri içerir.
finans kaynağı
Taraflar, sivil toplum kuruluşları ve sivil toplum tarafından üstlenilenler de dahil olmak üzere, bu sözleşme kapsamındaki her tür şiddeti önlemek ve bunlarla mücadele etmek için politikaların, önlemlerin ve entegre programların uygun şekilde uygulanması için yeterli mali ve insan kaynakları tahsis edeceklerdir.
STK’lar ve sivil toplum
Taraflar, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında her düzeyde ilgili sivil toplum kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla etkili işbirliğini değerlendirir, teşvik eder, destekler ve tesis eder.
Koordinasyon Birimi
Taraflar, bu anlaşmanın kapsadığı her tür şiddeti önlemek ve bunlarla mücadele etmek için politika ve önlemleri koordine etmek, uygulamak, izlemek ve değerlendirmekten sorumlu bir veya daha fazla resmi birim belirleyecek veya kuracaklardır. Bu birimler, Madde 11’de belirtildiği gibi veri toplamayı koordine eder, bu verileri analiz eder ve sonuçları yayınlar.
Taraflar, bu Madde uyarınca tayin edilen veya kurulan birimlerin Sekizinci Bölüm uyarınca alınan önlemlere ilişkin genel bilgileri almasını sağlayacaklardır.
İki taraf, bu Madde kapsamında belirlenen veya kurulan birimlere, diğer taraflardaki muadilleri ile doğrudan temas kurma ve ilişkiler geliştirme fırsatı sağlar.
Veri toplama ve araştırma
Bu anlaşmanın uygulanmasıyla ilgili olarak taraflar:
Bu anlaşmanın kapsamına giren her tür şiddet eylemi hakkında belirli aralıklarla, bölümlere ayrılmış uygun istatistiksel verilerin toplanması;
Şiddetin temel nedenleri ve etkileri, şiddet eylemleri ve mahkumiyet oranları ile bu sözleşmenin kapsadığı tüm şiddet alanlarında araştırmaları desteklemeyi taahhüt eder.
Taraflar, bu anlaşma kapsamındaki her tür şiddetin yaygınlığını ve eğilimini değerlendirmek için düzenli aralıklarla nüfus araştırmaları yapmaya çalışacaklardır.
Taraflar, uluslararası işbirliğini teşvik etmek ve uluslararası karşılaştırmayı mümkün kılmak için bu Madde kapsamında toplanan bilgileri bu Anlaşmanın 66. Maddesinde atıfta bulunulan Uzmanlar Heyetine ileteceklerdir.
Taraflar, bu madde kapsamında toplanan bilgilerin halka açık olduğunu garanti eder.
koruma
Genel yükümlülükler
Taraflar, kadınların aşağı cinsiyetten olduğu veya orada olduğu düşüncesinden hareketle önyargıları, gelenekleri, gelenekleri ve her türlü farklı uygulamayı ortadan kaldırmak için kadın ve erkeklerin sosyal ve kültürel davranış kalıplarının değişmesini sağlamak için gerekli tedbirleri alacaklardır. gümrüktür. Kadınlar ve erkekler için roller.
Taraflar, gerçek veya tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilen bu sözleşme kapsamında her türlü şiddeti önlemek için gerekli hukuki veya sair tedbirleri alacaklardır.
Bu bölüm altında yapılan herhangi bir işlem; Özel koşullar nedeniyle savunmasız hale gelen bireylerin ihtiyaçlarını dikkate alır ve bunlara yanıt verir ve tüm mağdurların insan haklarını bu önlemlerin merkezine yerleştirir.
Taraflar, bu Sözleşme kapsamındaki her türlü şiddeti önlemek için toplumun tüm üyelerinin, özellikle erkeklerin ve erkek çocukların etkin katılımını teşvik etmek için gerekli önlemleri alacaklardır.
Taraflar, kültürün, geleneklerin, dinin veya sözde “namus” un bu anlaşma kapsamındaki herhangi bir şiddet eylemi için bahane oluşturmamasını sağlamalıdır.
İki taraf, kadınları güçlendirmeye yönelik program ve faaliyetleri artırmak için gerekli önlemleri alacak.
farkındalık yaratmak
Taraflar, gerektiğinde, bu sözleşme kapsamındaki her tür şiddetin farklı tezahürlerini, bunların çocuklar üzerindeki sonuçlarını, her türlü şiddeti önleme ihtiyacını anlamalı ve bu konuda farkındalık yaratmalı ve ulusal insan hakları kurumlarını, özellikle kadınlar. Kuruluşlar, muadilleri ve sivil toplum, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde düzenli aralıklarla ve her düzeyde bilinçlendirme kampanyaları ve programları geliştirir veya uygularlar.
Taraflar, bu Sözleşme kapsamındaki şiddet eylemlerini önlemek için alınacak önlemlere ilişkin bilgilerin kamuoyunun tüm kesimlerine geniş bir şekilde yayılmasını sağlayacaklardır.
Eğitim
Gerektiğinde, öğrencilerin gelişen kapasitelerine göre taraflar, cinsiyet eşitliği, atipik cinsiyet rolleri, karşılıklı saygı, kişiler arası ilişkilerde şiddet içermeyen çatışma çözümü, kadına yönelik cinsiyete dayalı şiddet ve kişisel olma hakkı gibi konularda eğitim materyalleri sağlamalıdır. bütünlük Resmi müfredata ve tüm eğitimlere dahil edilirler ve standarda eklenmesi için adımlar atılır.
Taraflar, resmi olmayan eğitim faaliyetlerinin yanı sıra spor, eğlence ve kültürel faaliyetler ve medyada 1. paragrafta belirtilen ilkeleri desteklemek için gerekli adımları atacaklardır.
Uzmanların eğitimi
Taraflar, bu tür şiddetin önlenmesi ve tespiti, kadın erkek eşitliği, mağdurun ihtiyaçları ve hakları hakkında bu sözleşme kapsamındaki her türlü şiddetin failleri ve mağdurları ile ilgilenen profesyonellere uygun eğitim sağlar ve teşvik eder, ikinci kez mağduriyetin nasıl önleneceği gibi.
Taraflar, bu anlaşma kapsamındaki şiddet eylemleri taleplerinin kapsamlı ve uygun bir şekilde ele alınmasını sağlamak için 1. paragrafta atıfta bulunulan eğitimin çeşitli kurumlar arasındaki işbirliğinin koordinasyonunu kapsaması konusunda teşvik edilmektedir.
Müdahale ve önleyici tedavi programları
Taraflar, şiddetin tekrarlanmasını önlemek ve şiddet içeren davranış kalıplarını değiştirmek için aile içi şiddet faillerinin kişisel ilişkilerinde şiddet içermeyen davranışlar sergilemelerini sağlamaya yönelik programları oluşturmak ve desteklemek için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır.
Taraflar, başta cinsel suçlular olmak üzere failler tarafından işlenen suçların tekrarını önleyen tedavi programları oluşturmak veya desteklemek için gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır.
Taraflar, 1. ve 2. paragraflarda belirtilen önlemlerin alınmasında mağdurların güvenlik, destek ve insan haklarının son derece önemli olmasını ve bu programların gerektiğinde mağdurlara yönelik özel destek uzmanlarıyla yakın koordinasyon içinde geliştirilmesini sağlayacaklardır.
Özel sektör katılımı ve medya
Taraflar, ifade özgürlüğüne ve bağımsızlıklarına gereken saygıyla, özel sektörü, BİT sektörünü ve medyayı kadına yönelik şiddeti önlemeye ve onurlarına saygıyı artırmaya yönelik politikaların oluşturulmasına ve uygulanmasına katılmaya teşvik edeceklerdir. Öz denetim yönergeleri ve standartları oluşturun.
İki taraf, özel sektör aktörleriyle işbirliği içinde, zararlı olabilecek cinsel açıdan saldırgan veya şiddet barındıran içeriğe erişim sağlayan bilgi ve iletişim ortamlarıyla başa çıkmak için çocukların, ebeveynlerin ve öğretmenlerin becerilerini geliştirmek ve iyileştirmek için çalışır.
Koruma ve destek
Genel yükümlülükler
Taraflar, tüm mağdurları şiddet olaylarının tekrarlanmasından korumak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır.
Taraflar, iç hukuka uygun olarak, 20. maddede ayrıntıları verilen kamu ve özel destek hizmetlerine yapılan atıflar da dahil olmak üzere, mahkemeler, savcılar, kolluk kuvvetleri ve yerel ve ulusal makamlar dahil, Sözleşme kapsamındaki tüm şiddet mağdurlarını ve tanıklarını koruyacak ve destekleyeceklerdir ve bu Anlaşmanın 22. Ve ilgili tüm devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgili kuruluşlar ve birimler arasında etkili işbirliği için uygun mekanizmaların yürürlükte olmasını sağlamak için yasal veya diğer önlemler alınır.
Taraflar, bu bölüm altında alınan önlemler,
– İnsan haklarına ve mağdur güvenliğine odaklanarak, kadına yönelik şiddet ve cinsiyete dayalı aile içi şiddet anlayışını geliştirmek;
– Mağdurlar, failler, çocuklar ve daha geniş sosyal çevreleri arasındaki ilişkiyi dikkate alan kapsamlı bir yaklaşıma dayanmalıdır;
– ikinci bir mağduriyeti önlemeyi amaçlar;
Şiddet mağduru kadınların güçlendirilmesini ve ekonomik bağımsızlığını hedefleyen;
Şiddet mağduru kadınların güçlendirilmesini ve ekonomik bağımsızlığını hedefleyen;
Uygun olduğu durumlarda, aynı yerlerde bir dizi koruma ve destek hizmetleri birimine izin verilecektir.
Çocuk mağdurlar da dahil olmak üzere savunmasız bireylerin özel ihtiyaçları ele alınacak ve bu ihtiyaçlar karşılanacaktır.
Hizmetlerin sağlanması, mağdurun fail aleyhine şikayette bulunmasına ve tanıklık etmesine bağlı olmayacaktır.
Taraflar, uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uygun olarak, kendi vatandaşlarına ve bu tür korumadan yararlanma hakkı bulunan diğer mağdurlara konsolosluk ve diğer koruma ve destek hizmetlerinin sağlanması için gerekli hukuki ve diğer tedbirleri alır.
Bilgi
Taraflar, mağdurların mevcut destek hizmetleri ve yasal önlemler hakkında anladıkları bir dilde yeterli ve zamanında bilgi almalarını sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır.
Genel destek hizmetleri
Taraflar, mağdurların şiddetten sonra iyileşmelerini kolaylaştıracak hizmetlere erişimini sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır. Bu önlemler, hukuki ve psikolojik danışmanlık, mali yardım, barınma, eğitim, öğretim ve istihdam desteği gibi hizmetleri içerecektir.
Taraflar, mağdurların sağlık ve sosyal hizmetlere erişimini, bu hizmetlerin yeterli kaynaklara sahip olmasını sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacak ve mağdurlara yardımcı olacak ve onları uygun hizmetlere yönlendirecek profesyoneller yetiştireceklerdir.
Bireysel / grup şikayetleri için destek
Taraflar, mağdurların başvurabilecekleri bölgesel ve uluslararası bireysel / toplu şikayet mekanizmalarına erişmelerini ve bunlara erişmelerini sağlayacaklardır. Taraflar, bu tür şikayetlerde mağdurlara hassas ve yeterli bilgi sağlamaya teşvik edilir.
Uzman destek hizmetleri
Taraflar, bu Sözleşme kapsamındaki herhangi bir şiddet eyleminin herhangi bir mağduru için uygun bir coğrafi dağılım dahilinde acil, kısa ve uzun vadeli uzman desteği sağlamak ve düzenlemek için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır.
Taraflar, tüm kadın mağdurlara ve onların çocuklarına kadınlara yönelik uzman destek hizmetleri sağlar veya düzenlemeler yapar.
Barınaklar
Taraflar, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere mağdurlara güvenli barınma ve sosyal hizmetler sağlamak için yeterli sayıda erişilebilir ve uygun sığınma evi kurmak ve önceden önlem almak için gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır.
Telefon yardım hatları
Taraflar, kimlik bilgilerinin gizliliği veya ifşası ile ilgili olarak ulusal düzeyde ücretsiz 7/24 yardım hattı kurmak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alarak, bu Sözleşme kapsamındaki tüm şiddet türlerini arayanları bilgilendireceklerdir.
Cinsel şiddet mağdurlarına destek
Taraflar, mağdurlara tıbbi ve adli muayene, travma desteği ve danışmanlık hizmetleri sağlayacak olan tecavüz veya cinsel şiddet krizi için uygun ve erişilebilir sevk merkezleri kurmak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır.
Aile içi şiddete tanık olan çocukları koruyun ve destekleyin
Taraflar, mağdurlara koruma ve destek hizmetleri sağlarken, bu sözleşme kapsamındaki her tür şiddete tanık olmuş çocukların haklarının ve ihtiyaçlarının dikkate alınmasını sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır.
Bu madde kapsamında alınan önlemler, çocuğun yüksek yararı dikkate alınarak, bu sözleşme kapsamındaki her türlü şiddete tanık olan çocuğun yaşına uygun psikolojik ve sosyal danışmanlığı içerir.
Dikkat
Taraflar, bu sözleşme kapsamındaki herhangi bir şiddet eyleminin işlenmesine tanık olan veya böyle bir eylemin gerçekleşeceğine inanmak için makul gerekçeleri olan veya başka bir şiddet eylemi bekleyen kişileri cesaretlendirmek için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır. Yer, ilgili kuruluş veya makamlara bildirmek için.
Uzmanlar tarafından bilgilendirildi
Uygun koşullar altında taraflar, iç hukukun belirli uzmanlara uyguladığı gizlilik ilkesinin tanıkların tüm ciddi şiddet eylemlerine inanmak için makul gerekçelere sahip olduğu durumlarda durumu ilgili kurum ve makamlara bildirme imkânına engel olacaklardır. bu anlaşma kapsamında taahhüt edilmiş ve Daha fazla şiddet öngörülmüştür. Oluşmamasını sağlamak için gerekli hukuki veya diğer tedbirleri alır.
Maddi hukuk
Hukuk davaları ve hukuk yolları
Taraflar, mağdurlara olaya karşı yeterli yasal telafi sağlamak için gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır.
Taraflar, uluslararası hukukun genel ilkelerine uygun olarak, kendi yetki alanları dahilinde önleyici veya önleyici tedbirleri almayan devlet makamlarına karşı mağdurlara yeterli hukuki çözüm sağlamak için gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır.
Tazminat
Taraflar, mağdurların bu anlaşmada öngörülen suçlardan herhangi birinin faillerinden tazminat talep etme hakkını sağlamak için gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır.
Devlet tazminatı, şiddet ve bunun fail tarafından karşılanması, sigorta veya devlet tarafından finanse edilen sağlık ve sosyal hizmetler gibi diğer kaynaklardan kaynaklanan ciddi bedensel zararları veya sağlığın bozulmasını karşılamaya yetecek miktarda ödenir. Bu hüküm, mağdurun güvenliği için gerekli özen gösterildiği sürece tarafların failden tazminat talep etmesini engellemez.
2. paragraf uyarınca alınan önlemler, tazminatın makul bir süre içinde verilmesini sağlamalıdır.
Velayet, ziyaret hakları ve güvenlik
Taraflar, çocukların velayet ve ziyaret hakları belirlenirken bu Sözleşme kapsamındaki şiddet eylemlerinin dikkate alınmasını sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır.
Taraflar, herhangi bir ziyaret veya gözaltı hakkının mağdur veya çocukların haklarını ve güvenliğini tehlikeye atmamasını sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır.
Zorla evlendirmenin yasal sonuçları
Taraflar, mağdur üzerinde aşırı bir mali veya idari yük olmaksızın zorla evliliğin sona ermesini, iptalini veya sona erdirilmesini sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır.
Psikolojik şiddet
Taraflar, bir kişinin psikolojik bütünlüğüne tehdit veya zorlama yoluyla ciddi şekilde zarar veren kasıtlı eylemlerin cezai suç olarak kabul edilmesini sağlamak için yasal veya diğer önlemleri alacaklardır.
Suç
Taraflar, başka bir kişiye karşı tekrarlanan, kasıtlı ve tehdit edici davranışların, güvenlikleri için korku yaratacak şekilde cezalandırılmasını sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır.
fiziksel şiddet
Taraflar, başka bir bireye karşı kasıtlı fiziksel şiddet eylemlerinin cezalandırılmasını sağlamak için gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır.
Tecavüz dahil cinsel şiddet
Taraflar, aşağıdaki kasıtlı davranışların cezalandırılmasını sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alır:
– Rızası olmadan başka bir kişiye herhangi bir organ veya nesne ile vajinal, anal veya oral seks yapmak,
* Kişiye karşı rızası olmadan başka cinsel eylemlerde bulunmak,
Yetkisiz bir kişinin üçüncü bir şahısla seks yapmasına neden olmak
Mevcut koşulları değerlendiren kişinin özgür iradesi sonucu rıza gönüllü olarak verilmelidir.
Taraflar, 1. fıkra hükümlerinin, iç hukukta tanınan eski veya mevcut eşlere veya partnerlere karşı işlenen fiillere uygulanmasını sağlamak için gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır.
Zorunlu evlilik
Her iki taraf da bir yetişkini veya çocuğu evlenmeye zorlayan kasıtlı eylemlerin suç sayılmasını sağlamak için yasal veya diğer tedbirleri alır.
Taraflar, bir yetişkini veya çocuğu evlenmeye zorlamak için ikamet ettikleri topraklar dışında başka bir devletin veya taraf devletin topraklarında faaliyet göstermeye yönelik kasıtlı eylemlerin suç sayılmasını sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır.
Kadın sünneti
Taraflar, aşağıdaki kasıtlı davranışların cezalandırılmasını sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alacaklardır;
– Labia minora, labia minora veya klitorisin tamamını veya bir kısmını kesmek veya sünnet veya etkisiz hale getirmek,
– Bir kadın. Maddede öngörülen fiillerden herhangi birine maruz kalmak veya baskı yapmak veya kadınları bu fiilleri yapmaya teşvik etmek,
– Çocuk A. Makalede öngörülen fiillerden herhangi birine boyun eğmeye tahrik etmek veya zorlamak veya bu fiilleri yapmaya sevk etmek
Kürtaj ve zorla kısırlaştırma
Taraflar, aşağıdaki kasıtlı eylemlerin cezalandırılmasını sağlamak için gerekli yasal veya diğer önlemleri alır:
Kadının bilgisi ve izni olmadan kürtaj.
Kadının bilgisi ve onayı olmadan ve süreci tam olarak anlayamadan kadının normal üreme kapasitesini sona erdirme amacı veya sonucu olan cerrahi bir operasyonun gerçekleştirilmesi.
cinsel taciz
Taraflar, özellikle saldırgan, aşağılayıcı, utanç verici ve aşağılayıcı bir ortam oluşturarak ve cinsel saikli istenmeyen sözlü, sözlü olmayan veya fiziksel davranışların zarar görmesini amaçlayan veya bunlara zarar vermesini sağlamak için gerekli yasal veya diğer yasal cezaları bir kişinin haysiyeti cezai cezalara tabidir Diğer yasal önlemler alınır.
Yardım etmek veya yataklık etmek ve inisiyatif almak
Taraflar, bu Anlaşmanın 33, 34, 35, 36, 37, 38.A ve 39. maddelerinde belirtilen suçları kasten işlediklerinde, onlara yardım etmek ve işten alıkoymak suç teşkil edecek şekilde gerekli hukuki veya diğer tedbirleri alacaklardır.
Taraflar, bu Sözleşmenin 35, 36, 37, 38A ve 39. maddelerinde belirtilen suçların kasıtlı olarak işlenmesi halinde, söz konusu suçun işlenmesine teşebbüsün suç sayılması için gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır.