İsim hakkı sorgulama süreci, yeni bir marka yaratılırken uygulanacak en önemli konulardan biridir. Bir markanın adı tescilli ise bu isim farklı kişiler tarafından kullanılamaz. Bu nedenle markasına isim verecek kişilerin daha önce bu ismin tescil edilip edilmediğini kontrol etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde telif hakkı olabilir. Bu isimlendirme haklarının sorgulanması farklı şekillerde de yapılabilir. Sorgu işlemi ismin hangi alana kullanıldığına göre yapılır. Bir markanın isim tescil sorgulaması ve internet üzerinden isim tescil sorgulaması aynı şekilde yapılmamaktadır.
İnternette Marka Araştırması Nasıl Yapılır?
İnternet üzerinden marka araştırması yapabilmek için Türk Patent web sitesine girilmesi gerekmektedir. Bir markanın adı Türk Patent tarafından tescil edilmiştir. Bu nedenle isim tescil sorgulaması yapmak için bu kuruma başvurmak gerekmektedir. Türk Patent sorgulamalarının kolaylıkla yapılabilmesi için web sitesinde marka arama hizmeti vermektedir. Bunun için öncelikle Türk Patent internet sitesinde Marka Araştırma ekranının açılması gerekmektedir. Bu ekrana marka ismi yazılarak kolaylıkla sorgulama yapılabilir. Marka adı yazarak sorgulama yapacak kişiler, yazdıkları kelimeyi içeren, o kelime ile başlayan veya aranan kelimeye eşit olan seçeneklerden birini seçerek de aramalarını gerçekleştirebilirler.
İsim Haklarının Elde Edilmesi İçin Hangi Adımlar İzlenmelidir?
İsim hakkı almanın yolu Türk Patent başvurusu yapmaktır. Bir marka tescil edileceği zaman başvurular Türk Patentine yapılır. Bu başvurunun yapılabilmesi için gerekli belgelerle kuruma başvurulması gerekmektedir. Bir markanın isim hakkını elde etmek için başvuranların bu başvuruları da uzmanlar tarafından değerlendirilmektedir. Değerlendirme sonucunda başvuru sahibine isim hakkı verilebilir veya reddedilebilir. Başvurusu reddedilenlere ayrıca ret nedeni bildirilir. Bu reddiye daha sonra da itiraz etmek mümkündür. Başvurusunun reddedilmesini istemeyenlerin öncelikle bir isim sorusu yapması gerekmektedir. Bu, daha önce aynı adı almış kişiler varsa başvurunun kabul edilmeyeceği anlamına gelir.
Marka Tescil Başvuru Belgeleri Nelerdir?
Marka tescil başvurusu için gerekli olan belgelerden biri tescil talep edilen marka örneğidir. Ayrıca varsa bu markanın logosu da başvuru belgelerine eklenmelidir. Marka tescilinin yapılabilmesi için başvuru belgeleri ile birlikte Türk Patentine başvuru yapılması gerekmektedir. Eksik evraklar başvurunun olumsuz sonuçlanmasına neden olabileceğinden tüm belgelerin teslim edildiğinden emin olunmalıdır. Türk Patent tarafından isim tescili için talep edilen diğer belgeler şunlardır:
- Firma iletişim bilgileri,
- Temsil yetkisi,
- Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren belge,
- Tüzel kişiler için şirketin vergi levhası,
- Gerçek kişiler için TC kimlik belgesi.
İnternette Nasıl İsim Alınır?
İnternette isim almak, marka tescilinden biraz farklıdır. Web sitesi açacak kişilerin ilk yapması gereken şey ismin tescilini sorgulamaktır. Alan adı satın almak için daha önce açılmış aynı ada sahip bir web sayfası olup olmadığını araştırmak önemlidir. Web sitelerinin farklı uzantıları vardır. İsim hakkı sorgulamalarında, hangi uzantının başkaları tarafından alındığı görülebilir. Bu nedenle aynı isimde ancak farklı uzantıya sahip bir web sitesi de açılabilir. İnternet üzerinden bu isimlerin haklarını alabilmek için alan adı satan internet sayfalarından birinin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu siteyi seçerken araştırma yapmak çok önemlidir. Daha sonra isim tescil araştırması yapılabilir ve boşta alan adı satın alınabilir. Her uzantının farklı fiyatlandırması vardır. Bu fiyatlar sorgulama üzerine bulunabilir.