Sürekli gelişen yazılım ve internet teknolojisi nedeniyle, çevrimiçi içeriğe erişim yavaş bağlantılarla bir acı olmaya başladı.
Artık sadece metin ve birkaç küçük grafikten oluşan web sayfaları, içerik ve tasarım açısından daha ileri düzeydeki videolarla desteklenen sayfalarla değiştirildi. Doğal olarak daha hızlı bir internet bağlantısı bir zorunluluk haline geldi. Sayfaları açarken kahvenizi yudumlamak istemiyorsanız, yeni bir bağlantı türüne terfi etmek istemeniz kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca internette film izlemeyi, oyun oynamayı veya müzik dinlemeyi düşünüyorsanız bütçenizi biraz daha zorlayarak seçebileceğiniz en hızlı bağlantı türünü seçmeniz daha iyi olacaktır.
Mevcut Bağlantı Türleri
- Çevirmeli (Çevirmeli Bağlantı)
- ISDN
- ADSL
- KabloNet
- Fiber İnternet
- GPRS
- UMTS
- HSDPA
Çevirmeli (Çevirmeli Bağlantı)
Gelişmiş ülkelerde geçerliliğini yitirdi. Bu bağlantı yöntemini kullanmak için normal bir telefon hattı, çevirmeli modem ve internet erişim kodu yeterlidir. Bağlantı kurulurken modem tarafından Türk Telekom’un İSS’lere (İnternet Servis Sağlayıcılar) verdiği özel bir erişim numarası çevrilir, servis sağlayıcı modem ile iletişime geçilir, kullanıcı adı ve şifresi kontrol edilir ve veri alışverişi başlar.
Çevirmeli bağlantı telefon hattını kullandığından, aynı anda hem internete bağlanıp hem de telefon görüşmesi yapamazsınız. 28K, 33K, 56K gibi hız kriterlerine göre değerlendirilen varyantlar bulunmaktadır. Konaklama süresince Türk Telekom tarafından belirlenen özel tarife üzerinden ücretlendirilir.
Çevirmeli Bağlantının Avantajları:
- Kolay ve ucuz kurulum
Çevirmeli Bağlantının Dezavantajları:
- Diğer türlere kıyasla son derece yavaş
- Sık sık bağlantı kesilmeleri meydana gelebilir
- İnternete bağlanılamıyor ve aynı anda telefon görüşmesi yapılamıyor
ISDN
Bu bağlantı formunda veriler uydu üzerinden iletilir. Başka bir deyişle, veriler kilometrelerce yüksekte (uzayda) uydulara ve oradan da gerekli yerlere iletilir. Veriler yalnızca bu şekilde “indirilebilir”. “Yüklemek” istiyorsanız, servis sağlayıcı firmadan yükleyebilen bir uydu modeli talep etmelisiniz. Elbette bu daha fazla masraf demektir.
Ülkemizde yeni gündeme gelen bu tip şu anda “lüks” olarak nitelendiriliyor. Şu anda sadece 3 servis sağlayıcı bu hizmeti sunmaktadır. Durum göz önüne alındığında, biraz daha beklemek akıllıca bir karar olacaktır.
Genellikle büyük dosyaları indirip nadiren yükleyenler için mükemmel bir seçimdir. Bunun dışında internete girenlerin sadece sohbet etmeleri veya e-postalarını okumaları gereksiz olarak değerlendirilebilir.
ISDN Bağlantısının Avantajları:
- Her yerden erişin
- Son derece yüksek indirme hızları
ISDN Bağlantısının Dezavantajları:
- Kurulum zahmetli ve pahalıdır
- Yüklemeye uygun değil
- Kötü hava koşullarından etkilenebilir.
ADSL
Bu tür bir karışıklık, aslında DSL adı verilen bağlantı protokolünün bir çeşididir. Dolayısıyla ADSL başlı başına bir tür değildir. Bunun dışında DSL ailesi içerisinde yer alan SDSL, HDSL gibi varyantlar da bulunmaktadır. Elbette her varyantın kendine özgü bir özelliği olduğu unutulmamalıdır. Bu yazıda ADSL’yi incelememin nedeni fiyat / performans açısından en uygun olması ve ülkemizde diğer DSL varyantlarına göre yaygın olarak kullanılmasıdır.
Peki ADSL nasıl çalışır? Aslında, çalışma prensibi Dial-up’a oldukça benzer. Bunun için bir telefon hattı ve bir ADSL modem yeterlidir. Ancak telefonunuzun bağlı olduğu PBX dijital değilse veya PBX’te boş bir bağlantı noktası yoksa, ADSL’yi unutmalısınız. Ayrıca modeminiz ile santral arasındaki mesafe, hız için önemli bir faktördür.
ADSL Bağlantısının Avantajları:
- Zahmetsiz kurulum
- Fiyat / performans oranı diğerlerinden daha yüksek
ADSL Bağlantısının Dezavantajları:
- Türk Telekom tekeli altında!
- Yavaş yükleme hızı ve yavaş bağlantı kurulumu
- Modem fiyatı pahalıdır
- İnternete bağlanmak ve aynı anda telefon görüşmesi yapmak
KabloNet
Yaklaşık 3 milyon abonesi olan kablolu TV, ülkemizde yaygın olarak ve uzun süredir kullanılmaktadır. KabloNet olarak adlandırılan bağlantı protokolü, Kablo TV ile aynı hat üzerinde çalışmaktadır. Kablolu interneti kullanmak için bir Ethernet kartı, bir kablolu modem ve bir kablo hattı yeterlidir. Tabii ki, servis sağlayıcınızda ve bölgenizde bir kablo TV hattı bulunmalıdır.
KabloNet ile saniyede 40 Mbit teorik hıza ulaşılabilir. Ancak “ne kadar performans, o kadar fazla maliyet” sözü burada açıkça görülmektedir.
Oyuncular ve yüksek performans meraklılarının yanı sıra hem yüksek hızda indirmek hem de yüklemek isteyenler için idealdir. Kısacası herkesin ilk tercihi olmalı.
KabloNet Bağlantısının Avantajları:
- Kurması ve kullanması kolay
- Birden fazla bağlantı paylaşma imkanı
- Herhangi bir firmanın tekeli altında değildir
- KabloNet Bağlantısının Dezavantajları:
- LAN bağlantısı sorunlara neden olabilir
- Her ilçede bulunmayabilir
FİBER İNTERNET
Mevcut internet teknolojileri arasında internete erişmenin en hızlı yoludur. Dünya standartlarının üzerinde bir hıza ve güce sahip fiber internet ile dinlemek istediğiniz müziği tıkladığınızda, indirdiğiniz veya bir dakikadan daha kısa bir sürede GB filmlerini izlediğiniz anda dinlemeye başlar, en yeni online oyunları zorlanmadan oynarsınız. ve büyük dosyaları anında çevrimiçi paylaşın.
ADSL teknolojisinde internete erişim bakır kablolarla ve belirli bir hızda yapılmaktadır. Fiber internet ise içinden geçen ışıklar ile fiber optik kablolar üzerinden erişim sağlar, çünkü fiber optik teknolojisi veriyi karşı tarafa elektrik enerjisi ile değil ışık enerjisi ve ışık hızı ile iletir. Yani ADSL teknolojisine göre daha geniş bant ve hız ile hizmet vermektedir. Bunu sağlayan ana parçalar ışık hızıyla çalışan fiber optik kablolardır.
- Fiber optik teknolojisi ile bir dakika veya birkaç dakika içerisinde aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilir ve ışık hızıyla internetiniz ile çağın hızını yakalayabilirsiniz:
- Çevrimiçi çok oyunculu oyunlar
- Çevrimiçi film izlemek veya indirmek
- Boyuttan bağımsız olarak çevrimiçi dosya ve fotoğraf paylaşımı
- Çevrimiçi müzik dinlemek
GPRS
GPRS veya Genel Paket Radyo Servisi, cep telefonu şebekesi üzerinden veri gönderip almak için kullanılan teknolojinin adıdır. GSM hattınızı GPRS’e etkinleştirdikten sonra, GPRS özelliği olan telefonunuzu bilgisayarınıza bağlarsınız. Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra 7/24 İnternet’e bağlanırsınız.
GPRS, ortalama ev / ofis kullanıcısı için uygun bir çözüm değildir. Pahalıdır ve aynı zamanda çevirmeli bağlantıdan bile daha yavaştır. Ancak ileride daha yüksek hızlarda bağlantı seçenekleri olabilir ve fiyat açısından ADSL ve benzeri çözümlere yaklaşmak zordur.
Ancak, GPRS’in tam bir kurtarıcı olduğu uygulamalar vardır. Örneğin, bir Cep Bilgisayarı, GPRS bağlantısı ve genellikle web tabanlı bir uygulama üzerinden veri girişi, bayileri ziyaret eden, fiyat veren ve sipariş alan satış elemanları için en kolay çözüm olabilir.