Güneş çarpmaları özellikle yaz aylarında belirgindir. Soğuk havaların geride kalmasıyla birlikte sıcak havalar ülkenin birçok yerinde kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, mevsim normallerinin üzerinde seyreden yaz aylarında, öğle saatlerindeki yüksek sıcaklık nedeniyle sağlık açısından zararların olabileceği uyarısında bulundu.
Aşırı sıcağa maruz kalan kişilerde; Bulantı, kas krampları, baş dönmesi, kuru-sıcak-ağrılı cilt ve ateş gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bunun nedeni vücut ısısını düzenleyen mekanizmaların aşırı ısınma sonrası bozularak farklı etkilere neden olması olabilir.
Güneş çarpması sonrası kişilerin halsiz ve uykuya meyilli olduğu görülmektedir. Aşırı sıcaktan korunmak için gün içerisinde 10:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalıdır.
Risk Grubundakiler için farklı önlemler alınması gerekiyor
Sıcak yaz aylarında 65 yaş üstü yaşlılar ve 5 yaş altı çocukların daha dikkatli olması gerekiyor. Yüksek tansiyon hastaları, şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği hastaları, kanserli ve aşırı kilolu kişilerin sıcak havalarda dışarıda kalmamaları, gerekli önlemleri almaları, şapka, şemsiye gibi aksesuarlar kullanmaları önerilir.
Vücut ısısının daha fazla yükselmesini önlemek için sıcak havalarda terletmeyen ince ve açık renkli bol giysiler tercih etmeli, ayrıca orijinal güneş gözlüğü kullanmalıyız.
Su Tüketimine Dikkat
Güneşe karşı hassasiyetiniz varsa güneşe çıkmadan yarım saat önce doktorun önerdiği kremleri kullanmalısınız. Günde yaklaşık 3 litre sıvı tüketilmelidir.
Sıcak yaz havalarında karpuz, peynir gibi kahvaltılık yiyecekler tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, asitli ve şeker oranı yüksek gıdalar gün boyu sizi olumsuz etkileyeceğinden uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Fırsat buldukça ılık suyla duş almak sizi rahatlatacaktır.
Havanın güzelliğinden faydalanan kişiler, fazla kilolarından kurtulmak için yaz aylarında uzun ve yorucu egzersizlerden uzak durmalıdır. Sabahın erken saatlerinde veya akşam gölge saatlerinde spor yapmaları mantıklıdır.
Güneş Çarpması Tedavi Yöntemleri
Isıya maruz kalan kişi gölgeli ve serin bir yere getirilerek dar kıyafetleri gevşetilir. Hastanın kusması durumunda yan yatırılır. Vücut ısısını düşürmek için hastanın baş, boyun ve koltuk altlarına soğuk suyla nemlendirilmiş bir bez konularak vücut ısısı düşürülür. Hastanın bilinci açık değilse sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.