2008 krizinden sonra Satoshi Nakamato adlı kişi veya kişiler uçtan uca bir elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin ile ilgili teknik makalelerini yayınladı. Böylece Bitcoin, merkezi olmayan, üçüncül kurcalamaya dayanıklı bir kripto para birimi olarak ortaya çıktı. 2009’da halka açık bir ağ olarak kullanıma girdi. Daha sonra Bitcoin, ilk başarılı kripto para birimi olarak “1. nesil blok zinciri” olarak adlandırıldı.
Dağıtık yapısı sayesinde çok kısa sürede günümüz finansal sistemine karşı yükselmiştir. Bitcoin ağına giren işlemleri takip etmek mümkün olsa da işlemi kimin yaptığını bulmak imkansız. Bitcoin Blockchain ağında onaylanan işlemler, zincir yapıları nedeniyle geri alınamaz ve bu işlemler değiştirilemez.
Düzenlenemediği veya kontrol edilemediği için Bitcoin’in değeri sıfırdan binlerce dolara yükseldi. Bitcoin’in yükselişinden sonra birçok başka kripto para birimi ortaya çıktı. Bu para birimlerine “alternatif madeni para” yani “alt madeni para” denir. Alternatif kripto para birimleri oluşturulurken çeşitli noktalarda farklı özelliklere sahip olunarak rekabet avantajı kullanılmış ve yeni pazar türleri ortaya çıkmıştır. Bu farklılıkların örnekleri, üretilebilecek maksimum para miktarı, algoritma, blok zinciri alt türleri (özel / paylaşılan, yetkili / yetkisiz mutabakat) olabilir.
Bitcoin blockchain platformunda üretilebilecek maksimum Bitcoin miktarı 21 milyon birimdir. Bitcoin uçtan uca, adresten adrese aktarım sağlar ve blok oluşturma süresi yaklaşık 10 dakikadır.
Bitcoin adresleri, platformdaki kullanıcıların kimlikleridir. İşlemi yapan kişi ile ilişkilendirilemez ve bu adreslerin anahtarları kaybolduğunda adresler üzerinde herhangi bir hak talep edilemez.
Bitcoin’in Avantajları Nelerdir?
Bitcoin kullanmanın birçok avantajı olduğu kadar çeşitli riskleri de vardır. Başlıca avantajları düşük enflasyon ve çöküş riski, basit, güvenilir ve izlenemez * (anonim). Para transferlerinin geleneksel yöntemlere göre daha güvenli, daha ucuz ve daha hızlı olması Bitcoin’in önemli bir avantajıdır. Milyonlarca liralık Bticoin’lerinize cüzdana erişiminizin olduğu her yerden ulaşabilirsiniz. Bu kadar büyük miktarlarda parayı nakit veya başka bir yöntemle kolayca taşımanın bir yolu yoktur. Yapılan işlemlerin ve hesap bakiyenizin hiçbir kişi / şahıs veya devlet ve banka tarafından bilinmemesi ve kontrol edilmemesi de bazı avantajlar sağlamaktadır.
Bitcoin’in Dezavantajları Nelerdir?
İzlenmemesi bazı durumlarda avantaj sağlarken, dezavantaj yarattığı durumlarda mevcuttur. Ticareti yasa dışı olan ürünlerin ödemelerde ve kara para aklamada kullanılmasına neden olur. Bu teknolojide uzmanlaşmış insan sayısının az olması, kaybetme riski ve harcayabileceğiniz sınırlı sayıda platform, sistemin diğer dezavantajları arasında yer alıyor.
Bitcoin’in Kaynağı Nedir?
Bitcoin herhangi bir devlet veya merkez bankasına bağlı değildir. Geleneksel madeni paralarda olduğu gibi karşılığında altın gibi değerli metal yoktur. Fiziksel bir basılı para değeri değildir. Bitcoin, tamamen sanal olarak üretilen ve temelinde matematiksel bir formüle sahip bir sistemdir. Bu matematik formülü herkese açıktır ve bu sisteme herkes katılabilir. Bitcoin madencilik sistemine dahil olan her birey, sistemin güvenliğini güçlendirir.
Bitcoin Madenciliği
Bitcoin üretimi ve blockchain sisteminin devamlılığı ve güvenliği için gerekli bir sistemdir.
Başından beri pek çok farklı cihaz ile yürütülen madencilik, artan rekabet ortamı nedeniyle sürekli olarak bu alanda daha fazla kazanç getirecek yeniliklere yol açmıştır.
Madencilik, kriptografi şifrelerinin deşifre edilerek sisteme yeni blokların eklenmesidir. Şifre çözme, bilgisayarın işlemci kapasitesine ve şifre uzunluğuna bağlıdır. Madenciler, şifreleri çözülerek oluşturulan bloklar aracılığıyla Bitcoin ile ödüllendirilir.
Madencilerin sayısındaki artış ve sadece 10 dakikada blok üretimine izin veren sistem, madenciliği kar etmek için zor bir duruma soktu. Ayrıca Bitcoin sayısının sınırlandırılması, madenciliği olumsuz etkileyen bir faktör olsa da Bitcoin para biriminde enflasyonu engelliyor.
Bitcoin Güvenli mi?
Bitcoin’in belirli bir protokole bağlı olması sayesinde yaptığınız her işlem baştan sona şifrelenir. Şifreli zincirdeki tüm işlemler kaydedilir. Cüzdan bilgilerinizi kaybetmek veya bilgisayarınızı hacklemek gibi kullanıcı hatalarının yanı sıra, sistemin güvenlik açıkları yoktur.
Bitcoin değerinin iki kez satışını engelleyen sistem sayesinde bilginiz olmadan veya dolandırıcılık yoluyla iletime izin verilmez.
Belli bir merkeze sahip olmaması ve tüm işlemlerin farklı bilgisayarlar tarafından onaylanması gerektiği Bitcoin sistemini güvenli kılıyor.
Bitcoin’in Değeri Nasıl Belirlenir?
Bitcoin fiyatı sadece arz-talep ilişkisine göre değişiyor çünkü dolaşımdaki Bitcoin sayısı sınırlı.
Arz-talep dengesi, belirli bir ürünün fiyatı konusunda alıcının ve satıcının karşılıklı olarak aldığı karardır. Bitcoin’in fiyatını belirleyen faktör burada başlıyor, insanlar Bitcoin satın almaya başladığında – dolaşımdaki Bitcoin miktarının sınırlı olması nedeniyle – değeri artmaya, satmaya başladıklarında ise değeri düşmeye başlıyor.
Bitcoin Ödemeleri Nasıl Kabul Edilir?
Bitcoin ile ödeme kabul etmenin en kolay yolu kişiden kişiye, yani adresten adrese transfer yapmaktır. Bu yöntem, bazı akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla uygulanabilir.
Ancak, yalnızca bu amaç için tasarlanmış ticari uygulamalar vardır. Bu uygulamalar QR kod okumasına dayanmaktadır.
Altcoin nedir?
Bitcoin’e alternatif olarak üretilen kripto para birimleridir.
• Bitcoin 1. nesil kripto para birimi olduğu için rekabet şiddetli, ancak altcoinler Bitcoin’den daha az popüler.
• Alternatif kripto paralarda genellikle Bitcoin’de kullanılan SHA-256 algoritması veya Scrypt algoritması kullanılır. Bunun dışında X11, X13, X15, NIST5 gibi farklı algoritmalara sahip altcoinler de var.
• İlk altcoin Namecoin’dir.
Altcoinler Neden Ortaya Çıktı?
İşlemleri Bitcoin’den daha hızlı hale getirmek ve kripto dünyasını geliştirmek, dijital para piyasasını harekete geçirmek, yani dolaşım hacmini artırmak için oluşturuldu.
Popüler Altcoinler Nelerdir?
Dijital para birimlerinin altını Bitcoin, gümüş Litecoin ve petrol Ethereum’dur.
Litecoin:
Transfer süreci Bitcoin’den daha hızlıdır.
Dalgalanma:
Ripple hem bir ödeme ağı hem de bir kripto para birimi çeşididir. Her işlem 4 saniye sürer. Bu süreç Ethereum’da 2 dakikadan fazla, Bitcoin’de bir saatten fazla ve geleneksel işlemlerde günler sürüyor. Ayrıca Ripple üzerinde dakikada 1500 işlem işlenebiliyor.
Ethereum:
Yazılım geliştiricilerin akıllı sözleşmeler oluşturmasına olanak sağlayan bir platformdur. Bitcoin’den sonra en yüksek piyasa hacmine sahip kripto paradır. ICO’lar için yani borsayı açmadan önce ön talep toplayan coin’ler için bağış ve talepler çoğunlukla Ethereum ile alınır.
Ethereum nedir?
En basit haliyle, Ethereum blockchain teknolojisine dayalı dağıtılmış bir platformdur. Kurucusu Vitalik Buterin’dir. ICO’lar için yani borsayı açmadan önce ön talep toplayan coin’ler için bağış ve talepler çoğunlukla Ethereum ile alınır.
Ethereum ve Bitcoin’in Farkı Nedir?
Ethereum, tıpkı Bitcoin gibi dağıtılmış bir blockchain platformudur. İkisi arasındaki temel fark, kullanıcıların yetkinlikleri ve amaçlanan kullanımlarıdır.
• Bitcoin; dağıtılmış, anonim ve şeffaftır. Ethereum’un en önemli özelliği akıllı sözleşme sistemidir.
• Bitcoin platformunda blok oluşturma süresi 10 dakika iken Ethereum’da her 15 saniyede bir blok oluşturulur. Dolayısıyla işlem doğrulama süreci Ethereum platformunda daha hızlıdır.
• Bitcoin madenciliği işlemci gücünüze bağlıyken, Ethereum madenciliğinde ASIC ve CPU yerine GPU adı verilen sistem sayesinde üreticiler arasında denge sağlanır.
Akıllı Sözleşme nedir?
Akıllı sözleşmeler, komut dosyası kodları içeren dosyalardır. Bu yüzden Ethereum’a programlanabilir para da denir. Koşullar karşılandığında belirli bir işlemin otomatik olarak gerçekleşmesini sağlar.
• Bitcoin aktardığınız kişi sizi tanıyorsa ve Bitcoin adresinizi biliyorsa, transfer ortakları arasında transfer izlenebilir.