Akıllı telefon kullanıcılarının en çok karşılaştığı sorunlardan biri olan “Telefonlar neden yavaşlıyor?” Sorusunun tüm cevaplarını yazımıza dahil ettik. Bir önceki yazımızda, telefonların neden kendi kendine kapandığına dair soruna yönelik tüm çözümlerimizi sizlerle paylaşmıştık. Bugünkü yazımızda akıllı telefonların neden yavaş olduğu konusunu tartışıyoruz. Hayatımızın odak noktası olan akıllı telefonlarımız hemen hemen her zaman elimizde olduğu için sürekli yanındadırlar. Sürekli kullanımda olan bu cihazların ömürleri tam kullanımları ve kalitelerine göre değişmektedir. Akıllı telefonlar, özellikler ve markalar açısından ayrı olsa da, zamanla bazı genel sorunlar ortaya çıkar. Yazımızın devamında en sık araştırılan konulardan biri olan “yavaş telefonun nedeni” sorununun nedenleri ve yapmanız gerekenlerden bahsedeceğiz.
Telefonların yavaşlamasına neden olan sorunlar nelerdir?
Öncelikle, yavaşlamayı etkileyen 3 ana neden olduğunu bilmelisiniz. Ana nedenler program erozyonu, program entropisi ve yazılım şişkinliğidir. Bu faktörleri aşağıda detaylı olarak inceleyeceğiz.
1. Yazılımın korozyonu
Bu sorun, hangi yazılımı sıklıkla veya nadiren kullandığınızdan bağımsız olarak ortaya çıkabilecek düşük performans anlamına gelir. Bu sorun, temel yazılım kullanan ve onlar için özel sistemlere sahip uygulamalardan kaynaklanır. Bir örnek verecek olursak; Android 4.4’e bazı oyunların ve uygulamaların yüklenmesi, cihazı yavaşlatabilir. Çünkü en son güncellemeler ve uygulamalar yeni işletim sistemlerine uyarlanır. Temel program eskiyse ve yüklenen program yeniyse, bazı uyumsuzluklar ve düşük performans olabilir. Yazılımın aşınmasını önlemek için en önemli taktik fabrika ayarlarına dönmektir. Fabrika ayarlarına döndükten sonra tehlikeli uygulamalar kaybolur ve cihaz temizliği nedeniyle iyi bir çözüm oluşur.
2- Şişmiş programlar
İndirilen bazı uygulamalar, cihazların hafızasında ana programlarından daha fazla önemsiz ve çerez bırakır. Genellikle bu, bir uygulamanın hızlı başlatılması için bir akşamdan kalma durumudur, ancak cihazı yavaşlatabilir. Zamanla uygulama sayısı arttıkça ve artmaya başladığında, cihazlar yavaşlamaya başlar. Zamanla biriken ve büyüyen uygulamalar, arka planda çalışırken daha fazla işlem gücü talep etmeye başlar. Belleği temizlemek için üçüncü taraf uygulamaları kullanabilirsiniz. Önerebileceğimiz en kullanışlı yöntem, düzenli olarak “Ayarlar” sekmesine gidip gereksiz dosyaları uygulama bellek yönetiminizden tek tek silmektir.
Peki telefonunuzu hızlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Telefonunuzun yavaşlamasını önlemek için yapmanız gerekenler çok basit.
- İhtiyaç duymadığınız gereksiz uygulamaları kurmayın ve silmeyin.
- Yüklediğiniz tüm uygulamaların belleğinizi tüketeceğini unutmayın.
- Donanım özelliklerinizin yeterli olmayacağını bilen ağır oyunları ve uygulamaları kullanmayın.
- Hafızanızı düzenli olarak temizleyin.
- Arka planda çalışan uygulamaların sayısını minimumda tutun.
- Güncellemelerinizi düzenli olarak ve zamanında alın.
- Bir sorun oluşursa, cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırlayın ve yeniden yapılandırın.
- Listelediğimiz tüm öğeler çalışmazsa, yetkili bir servise başvurmalısınız.