Telefonlarımıza sim kart takıp çıkarabileceğimizi hemen hemen herkes biliyor. Çift sim kart kullananlar telefonlarında iki farklı sim kart kullanıyor. Numara değiştirme gibi işlemler için farklı bir sim kart almak zorunda kaldık.
Sim kartlar, telefonların sim kart yuvasına yerleştirilir ve kişisel kimlik konumundadır. Kendi telefon numaralarımızı kullanmamıza izin veren sim kartlar artık geçmişte kalacak. Yeni geliştirilen E-sim sayesinde artık eski sim kartları tak ve çalıştır olarak kullanmak zorunda kalmayacağız. Türk mühendisler tarafından geliştirilen E sim, Türkiye. İşte herkes tarafından merak edilen “e-sim nedir?” ve “e-sim nasıl kullanılır?” Gibi sorulara ayrıntılı cevaplar..
E-SIM nedir?
Türk mühendisler de e-sim çalışmalarına başladı. E sim, bilinen eski beyaz plastikler gibi değildir. Dokunabileceğimiz bir sim kart gibi değil. E sim, telefonlara takılacak küçük bir çipten oluşur. E sim hizmetinden yararlanabilmeniz için telefonunuz ve kullandığınız operatörün bu hizmeti desteklemesi gerekir.
Ancak yine normal sim kartlarda da bulunan dual sim kart gibi özellikleri bu uygulamada kullanabileceksiniz. Çift sayı kullanıyorsanız, bunu e sim kullanırken de yapabilirsiniz. Numaranızı değiştirmek istediğinizde, daha önce olduğu gibi farklı bir hat satın alıp telefonunuza takmanıza gerek kalmayacak. Numaranızı değiştirmek için telefonunuzdan işlem yapmanız yeterli olacaktır.
E-Sim Nasıl Kullanılır?
E sim kullanımı neredeyse sim kart kullanımıyla aynı olacaktır. Telefonunuza takılıdır ve istediğiniz zaman çıkarmanız mümkün olmayacaktır. Telefonunuzdaki sabit çipler sayesinde yine telefonunuzu normal şekilde kullanmaya devam edeceksiniz. İstediğiniz zaman gideremeyeceğiniz için hatalarda bozulma gibi durumlar olmayacaktır. Tıpkı çift çizgi kullanır gibi iki sayı kullanabileceksiniz. Elbette e sim kullanabilmeniz için telefonunuz ve operatörünüzün bu uygulamayı desteklemesi gerekir.
E-Sim’i Destekleyen Telefonlar Nelerdir?
E sim’i destekleyen telefonlar aslında birkaç yıl önce üretildi. Ancak o dönemde bu hizmet kullanılmadığı için normal bir sim kart ile destekleniyordu. Günümüzde birçok telefon modeli bu hizmeti desteklemektedir. İşte e sim’i destekleyen telefonlar:
iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone XR
iPhone 11
iPhone 11 Pro
iPhone 11 Pro Max
iPhone 12
iphone 12 mini
İPhone 12 Pro
İPhone 12 Pro Max
iPhone SE 2020
Samsung Galaxy Note 20
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Samsung Galaxy Z Katlama 2
Samsung Galaxy S20 Ultra
Motorola Razr – Razr 5G (2020)
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Samsung Galaxy Note 20
Samsung Galaxy Note 20 5G
Samsung Galaxy Z Flip
Google Pixel 4A
Google Pixel 4 – 4XL
Google Pixel 5
Meizu Sıfır
Huawei P40 serisi
Huawei Mate 40 serisi
E-Sim Teknolojisinin Avantajları
E sim teknolojisinden sonra birçok kişi bu durumun avantaj ve dezavantajlarını araştırmaya başladı. Elbette bu teknolojinin hem avantajları hem de dezavantajları olacaktır. İşte hemen hemen herkesin merak ettiği e sim teknolojisinin avantajları ve dezavantajları:
E sim teknolojisinin avantajları:
Yıllardır sim kart yuvaları her yeni telefon modelinde küçülüyordu. Sim kart yuvaları, hem alan hem de tasarım açısından yıllar içinde değiştirildi. Bu değişiklik artık tarih oluyor. Sim kartlarınızın yuvasını açmak için artık yanınızda iğne taşımanıza gerek kalmayacak. Çoğumuz telefondaki toz ve su sızıntısı tehdidi konusunda endişeliydik. Şimdi bu durumdan uzaklaşacağız.
Sim kartlarımızı çeşitli nedenlerle yuvalarından çıkarıyorduk. Bu nedenle sim kartları kaybedebiliriz veya zarar görebiliriz. Yenisi için operatörlere belli bir ücret ödemek zorunda kaldık. E sim teknolojisi sayesinde, bu artık tarih oluyor. Sim kartı telefonumuzdan çıkaramadığımız için kaybetme, zarar verme gibi bir durum söz konusu değil.
Bir sim kart kullanırken, iki numara kullanabiliriz. Böylece hem kendi kişisel hattınızı hem de şirket hattınızı kullanabilirsiniz. E sim teknolojisinde iki numara kullanabileceksiniz. Telefonunuza entegre edilen e-sim sayesinde hem kişisel numaranızı hem de firma numaranızı kullanabileceksiniz. Ancak, bir seferde yalnızca birini kullanabileceksiniz.
Operatör değişikliği, numara değişikliği gibi işlemlerde hattımızı keserek yetkili satıcılardan servis almak için görüşmeler yapıyorduk. E sim sayesinde bu durumlardan kurtulduğumuz söylenebilir. Numaranızı ve operatörünüzü değiştirmek istediğinizde bu işlemleri hattınızın bağlantısını kesmeden ve birçok işlemle uğraşmadan yapabilirsiniz. Uzaktan yetkilendirme sayesinde bu işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebileceksiniz.
E sim teknolojisinin avantajları böyledir. Sırf bu avantajlardan dolayı e sim teknolojisi çok faydalı olacaktır. Elbette avantajları olduğu kadar dezavantajları da var.
E sim teknolojisinin dezavantajları:
Telefonları değiştirirken sim kartlarımızı kolayca çıkarıp yeni telefonumuza takabildik. Ancak bu gelişen e sim teknolojisi ile mümkün değil. Telefon devresinin üzerine monte edilmiş sistemi çıkarmak imkansızdır. Yani bu teknoloji, telefonları değiştirirken biraz sorun olabilir.
E sim teknolojisi, hücresel şebekede telefondan çıkarılıp çıkarılamayacağı gibi aynı olacaktır. Yan telefonunuz her zaman bir hücresel ağa bağlı olacaktır. Bu, sürekli izlenmenizi sağlayacaktır. Özellikle istihbarat tarafından sürekli izlenen ve aranan kişiler varsa bu onlar için olumsuz bir durum olacaktır.